MHI Vestas/dir: Der er fortsat udfordringer forude i Taiwan

Udgivet den 01-10-2018  |  kl. 07:17  |  
Arkiv: Foto

Taiwan er et de næste store vækstmarkeder for havvind, men der er fortsat nogle udfordringer, som branchen skal håndtere på det nye marked.

Sådan lød det på Wind Europe-konferencen for land- og havvind fredag, da Damien Zachlod, der er salgsdirektør for markederne i Asien-Stillehavet hos MHI Vestas, gav sin vurdering af, hvordan det taiwanske marked for havvind vil udvikle sig.

- Jeg tror, at det (Taiwan, red.) er det næste marked, der kommer, og det næste marked, der kan levere. Men der er nogle udfordringer og nogle bump på vejen, som skal ordnes, sagde han under et oplæg om nye markeder fredag eftermiddag.

Her fremhævede direktøren, at en af de tilbageværende risici i markedet er udviklingen i afregningsprisen for elektricitet, der på nuværende tidspunkt er fastsat på et højt niveau - særligt sammenlignet med i Europa. Det er med til at gøre Taiwan til et attraktivt nyt marked.

I december sidste år fastsatte det statslige elselskab Taipower en standardafregningspris (feed-in-tariff, red.) for havvindprojekter, der løber over 20 år.

Hvis en projektudvikler underskriver en elkøbsaftale (PPA, red.) med Taipower i 2018, betyder det, at selskaberne kan få en afregningspris på 5,8498 nytaiwanske dollar per kilowatt-time.

Det svarer til omkring 0,17 euro per kilowatt-time, og en ny afregningspris for 2019 offentliggøres i december i år, har energiministeriet i Taiwan tidligere oplyst til Ritzau Finans.

Ifølge MHI Vestas er fornemmelsen, at det er usandsynligt, at mange udviklere får underskrevet en elkøbsaftale for deres projekter i Taiwan i løbet af 2018.

- Det betyder, at PPA'erne underskrives næste år, og i dag ved vi ikke, hvad Feed in-tariffen er i Taiwan næste år. Der er i øjeblikket en konsultationsproces i gang, lød det fra Damien Zachlod.

- Fra et industriperspektiv er en af de ting, der bekymrer mig, at de (myndighederne i Taiwan, red.) vil være meget aggressive med at skære tariffen for 2019-projekter. I så fald vil industrien have et problem.

- Der er en række nye risici, der skal håndteredes, forstås og overkommes. Uden tilstrækkelige Feed in-tariffer kan det lede til et fuldstændigt stop, sagde han om den potentielle udfordring og understregede, at han ser meget positivt på markedet.

Havvindmølleproducenten MHI Vestas har tidligere fortalt, at den ser et stort potentiale i Taiwan. I øjeblikket arbejder selskabet på at finde lokale samarbejdspartnere og leverandører, ligesom det også er planen at etablere en del af produktion på det nye marked.

De to danske selskaber Ørsted og Copenhagen Infrastructure Partners har i år vundet retten til at opføre projekter i Taiwan, og Ørsted har tidligere fortalt Ritzau Finans, at energikoncernen venter at underskrive en elkøbsaftale med Taipower i år.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  Shares❯ 

Relaterede nyheder