Nationalbanken advarer om stigende inflationspres

Udgivet den 14-09-1999  |  kl. 09:33  |  

København--14. september--NetPosten--Nationalbanken skriver i sin kvartalsoversigt for 3. kvartal, at der er tegn på et "rigeligt stort inflationspres". Banken peger samtidig på, at Danmark stadig opfylder ØMU-kravet, men at vi nærmer os tærskelgrænsen.

Væksten i forbrugerpriserne er taget til gennem 1999, skriver Nationalbanken. I juli måned var forbrugerprisindekset 2,4 pct. højere end i juli 1998. Den øgede inflation skal ses i lyset af den højere oliepris og øgede stigningstakter i fødevarepriserne og i priser på offentlige ydelser. Desuden giver fremrykningen af den halvårlige indregning af huslejeposten et teknisk løft i inflationen. Inflationen blev løftet 0,2 procentpoint i månederne februar-april og løftes igen i august-oktober.

Tendensen til en højere prisstigningstakt ses imidlertid også i posten "Andre faktorer", der afspejler indenlandsk løn og avance og dermed den underliggende prisudvikling. Siden årsskiftet er posten vokset med godt 3 pct. år-til-år. På grund af et relativt højt indhold af tjenester stiger restfaktoren normalt 0,5 procentpoint mere end nettoprisindekset. Den nuværende forskel er 1 procentpoint og antyder således et rigeligt stort inflationspres, skriver banken.

Målt ved det EU-harmoniserede forbrugerprisindeks, HICP, var den årlige stigningstakt i juli måned 2,0 pct. i Danmark mod 1,1 pct. i euroområdet. Danmark opfylder stadig Maastricht-traktatens inflationskriterium for deltagelse i ØMUen. Kriteriet vedrører et 12-måneders gennemsnit af HICP-indekset sammenlignet med gennemsnittet for de nærmest forudgående 12 måneder. I perioden august 1998 til juli 1999 var prisindekset i gennemsnit 1,4 pct. højere end i perioden august 1997 til juli 1998.

Inflationen i et ansøgerland må ikke overstige den tilsvarende beregnede inflation i de tre EU-lande med lavest inflation med mere end 1,5 pct., hvilket p.t. giver en værdi på 1,8 pct. Der er dog en tendens til, at Danmark glider nærmere tærskelværdien, da de andre EU-lande typisk ikke har oplevet samme opdrift i inflationen som følge af stigende lønninger, advarer Nationalbanken.

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder