Nationalbanken: Stresstest viser de største banker overholder krav -NY

Udgivet den 30-11-2018  |  kl. 07:59  |  
Arkiv: Foto

De store banker overholder kravene til kapital, viser den halvårlige stresstest af den danske banksektor, som Nationalbanken står for.

Stresstesten viser blandt andet, at de systemisk vigtige banker har kapital nok til at modstå et hårdt recessionsscenarie. Enkelte er dog tæt på at overskride de bufferkrav på cirka 3. pct.point, der ligger oven i minimumskravet, oplyser Nationalbanken.

- Hvis bufferkravet overskrides, indtræder en række begrænsninger, for eksempel i forhold til udbyttebetalinger og betaling af rente på hybride kapitalinstrumenter. Det kan svække bankernes mulighed for at hente ekstern finansiering på de finansielle markeder på et tidspunkt, hvor finansiering i forvejen er svært tilgængelig, skriver banken.

For de mindre ikke systemiske banker ser det lidt værre ud, da flere af dem er udfordrede i stresstesten.

- Nogle bryder kravet til deres kapitalbuffere, og enkelte er tæt på at overskride minimumkravet. I 2021 mangler de ikke-systemiske banker samlet cirka 650 mio. kr. for at opfylde alle bufferkrav, skriver Nationalbanken om stresstesten.

De mindre banker har de seneste år været tynget af problematiske udlån til landbruget. Nedskrivninger på udlån til landbruget har i en årrække ligget typisk mellem 3 og 4 pct. af udlånet inklusive garantier.

OPBYG KAPITAL - AFLYS UDBYTTET

Skal bankerne opbygge en mere solid buffer, kan det være en løsning af undlade at betale udbytte, påpeger Nationalbanken.

- Hvis det antages, at bankerne i stedet for at udbetale indtjeningen som udbytte havde brugt indtjeningen til at opbygge kapital, ville ingen af de systemiske banker være tæt på bufferkravet. Og de ikke-systemiske banker kunne reducere deres kapitalbehov i forhold til bufferkravet til godt 400 mio. kr., fremgår det af stresstesten.

De systemiske banker er Danske Bank, Nykredit Realkredit, Jyske Bank, Nordea Kredit, Sydbank, DLR Kredit og Spar Nord. De ikke-systemiske banker er Arbejdernes Landsbank, Ringkjøbing Landbobank, Sparekassen Kronjylland, Vestjysk Bank, Lån & Spar Bank, Jutlander Bank, Sparekassen Sjælland-Fyn, Den Jyske Sparekasse og Sparekassen Vendsyssel.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang

Tags:  Danmark❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder