NNIT/ABG: Nyhedsspækket regnskab chokerer og bekymrer investorer

Udgivet den 14-08-2019  |  kl. 13:44  |  
Arkiv: Foto

Tirsdagens regnskab fra NNIT var spækket med nyheder, som aktiemarkedet onsdag har reageret voldsomt negativt på ved at sende selskabets i forvejen sønderbombede aktie ned med 18,5 pct. til 80,30 kr.

Et chokelement for investorerne var blandt andet effekten af en stor kontrakt med Novo Nordisk, ligesom det tages ilde op, at selskabet har valgt at droppe sine langsigtede forventninger.

Det siger aktieanalytiker André Thormann fra ABG Sundal Collier til Ritzau Finans.

I andet kvartal er NNIT's driftsmargin faldet til blot 6 pct. fra 9,9 pct. i samme periode sidste år, hvilket er påvirket af en stor tilbagegang i salget til storkunden Novo Nordisk.

Omsætningen på Novo Nordisk faldt samlet 16 pct., hvilket primært skyldes en nedgang i projektaktiviteterne hos storkunden på hele 40 pct.

- Det er et voldsomt stort fald, især når man tænker på, at de i forbindelse med regnskabet for første kvartal havde en forventning om et fald på 8 pct. i Novo-omsætningen. Så det var en ordentlig overraskelse, at det skulle falde så meget, og at det rammer deres marginer så hårdt, siger analytiker André Thormann fra ABG Sundal om regnskabet.

TABER STOR KONTRAKT

Endvidere fortæller NNIT i regnskabet, at det ikke har fået forlænget en applikationsvedligeholdelsesaftale med Novo Nordisk, som udløber ved udgangen af 2019. Novo, som i 2015 førte NNIT på børsen, er selskabets suverænt største kunde - og er i øvrigt fortsat storaktionær i selskabet.

- Tabet af kontrakten tror jeg kom lidt som et chok for en del. Det er en aftale, som bidrager med omkring 100 mio. kr. om året. Så vidt jeg husker, har vi ikke set dem tabe store kontrakter før på den her måde.

- Vi har set, at der har været nedgang i noget aktivitet med Novo, og der har været prisreduktion på eksisterende aftaler, men ikke at de direkte tabte store aftaler, siger André Thormann.

Det mener han, er bekymrende - særligt også i lyset af, at NNIT til næste år har udløb på en anden stor kontrakt med Novo Nordisk. Den nævnes også i regnskabet hos NNIT, og analytikeren hæfter sig her ved en ændret retorik omkring den aftale.

- Førhen har det i højere grad heddet, at man skal forvente prisreduktioner, nu hedder det, at enten taber man den - ellers er der markante prisreduktioner på den aftale, der skal genforhandles med Novo Nordisk.

- Det er noget, der immervæk kommer til at ramme deres marginer, da det er en aftale, som bidrager med cirka 125 mio. kr. om året, siger ABG-analytikeren.

I hele NNIT's korte børsliv har der været fokus på usikkerheden om omsætningen til Novo Nordisk, men her er markedet blevet negativt overrasket over udviklingen.

- Det er ikke noget nyt, at det er meget svært for NNIT at sige, hvad der skal ske med aktiviteten med Novo Nordisk. Det er en gammel historie, men det virker bare som om, at det hele tiden overrasker den forkerte vej, og effekten på selskabets marginer er kommet som et chok for investorerne, siger André Thormann.

DROPPER LANGSIGTEDE FORVENTNINGER

En driftsmargin på blot 6 pct. betegner han som lav i branchen, og samtidig kan investorerne konstatere, at omsætningen på Novo Nordisk skal falde yderligere, og at man derfor ikke skal forvente højere marginer lige med det samme.

NNIT valgte i regnskabet også at droppe sine langsigtede forventninger. Det sker, efter at selskabet i juli, da det offentliggjorde et forventet tab af en kontrakt med Pandora, meldte ud, at de langsigtede forventninger skulle revideres.

- Det var i hvert fald ventet, at de skulle ændre noget. Men at de så ikke siger, hvordan det ventes at komme til at gå fremadrettet, er også med til at skabe noget usikkerhed.

- Hvis selskabet ikke ved, hvordan det skal gå overhovedet, så skal man ikke gå ud at sige noget og så overraske negativt. Problemet som investor er bare, at hvis selskabet ikke engang selv ved, om det er en voksende eller skrumpende forretning, hvordan skulle vi så vide det, siger André Thormann.

NNIT nedjusterede i regnskabet forventningerne til den procentuelle vækst i omsætningen i 2019 til et lavt encifret niveau fra før 3-6 pct., mens forventningerne til driftsmarginen eksklusive restruktureringsomkostninger blev fastholdt på 8-9 pct. Sidstnævnte mener ABG-analytikeren kan blive udfordrende at nå.

- Der skal i hvert fald ud at ske noget de næste kvartaler, hvis de skal nå derop, mener André Thormann.

OMKOSTNINGERNE SKAL NEDBRINGES

I meddelelsen fra NNIT oplyses det også, at der iværksættes en restruktureringsplan, der skal nedbringe omkostningerne med 200 mio. kr. Tidligere har selskabet meldt ud, at der var fokus på tre forhold, som skulle løfte indtjeningen: øge utilization (flere fakturerbare timer), øget automatisering og øget offshoring (hyre mere i lave omkostningslande).

Det er områder, der igen bringes fokus på i regnskabet.

- Det er lidt den samme sang, vi allerede har hørt, og jeg tror, der er en del bekymring om, hvorvidt man kan gøre det i det tempo, som kræves. De tre ting er noget, man hele tiden skal gøre, når man driver forretning - men nu skal de så bare gøre det endnu hurtigere, og det tror jeg godt, man kan være lidt bekymret for, siger André Thormann.

Investorernes reaktion på det nyhedsspækkede regnskab er umiddelbart kraftigere, end analytikeren havde regnet med på forhånd - men det afspejler de mangle usikkerhedsfaktorer og skuffelser.

- Der er mange negative ting i den her rapport, og der er mange uafklarede ting. Hvis man skulle købe ind på NNIT nu, så skulle det være, fordi den var blevet alt for billig på multiplerne.

- Det er der bare ikke så mange, som har lyst til, fordi der er alle de her ting ude i fremtiden, som ikke bare ser ud til at gå NNIT's vej. Derfor har man bare ikke lyst til at eje aktien lige nu, hvorfor der kommer et salgspres, siger André Thormann.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Shares❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
10,45%
 
23/08/19

 
9,21%
 
23/08/19

 
4,50%
 
23/08/19

 
1,69%
 
23/08/19

 
1,02%
 
23/08/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder