Nordnet: Nu kommer perioden med svag børsudvikling
Ifølge en udbredt teori kan børsens udvikling opdeles i en stærk og en svag halvårsperiode. Internetbanken Nordnet har gennemgået statistikken for børsudviklingen i de seneste 20 år, og det viser sig at perioden maj til og med oktober generelt er den svageste.
Udtrykket "Sell in May and go away" bekræftes af statistikken, og på grund af renters rente-effekten kan forskellen på udviklingen i de to halvår få ganske dramatiske konsekvenser. Trenden er tydelig i såvel Danmark som resten af Norden.
Havde man i november 1990 købt for 100 kr. i alle Københavns Fondsbørs eliteaktier, C20, og konsekvent derefter solgt i maj og købt igen i november, ville man i dag have 360 kr. Det er en stigning på ca. 6% årligt. Havde man i stedet gjort det modsatte og holdt sig til det svage halvår, maj-oktober, ville de hundrede kroner kun være vokset med ca. 1% om året og nu være 130 kr. værd.
- Der er mange sæsonteorier om aktiemarkedet. De fleste er bare myter, mens andre rummer en vis sandhed. Den mest tydelige sæsontrend, jeg har set, er at november-april er en stærk periode, og at maj-oktober er svag, siger Max Gandrup, landechef for Nordnet i Danmark, og fortsætter:
- Der er mange forklaringer til resultatet. I den svage periode finder man sommermånederne, og det er traditionelt en periode med lav produktion og lave indtægter, hvilket også afspejler sig i aktiekurserne. En af forklaringerne til at november-april er en stærk periode, kan være at mange har en tendens til at være positive i begyndelsen af en periode. F.eks. er analytikerne ofte positive i begyndelsen af året. Dette får aktiekurserne til at stige, for så igen at falde når virkeligheden indhenter analytikerne. Samtidig ligger det fjerde kvartal, som er det resultatmæssigt bedste i mange selskaber, netop i den stærke halvårsperiode.
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1183
- næste ›