Norges Bank holder som ventet renten i ro

Udgivet den 03-05-2018  |  kl. 10:31  |  

Centralbanken i Norge, Norges Bank, holdt den ledende rente - styringsrenten - uændret efter bankens rentemøde torsdag. Det var helt som ventet.

Ifølge en rundspørge fra TDN Finans ventede samtlige adspurgte økonomer uændret rente.

Den ledende rente blev senest ændret 17. marts 2016, hvor den blev sænket med 25 basispoint til 0,50 pct.

Banken vurderer, at den norske økonomi har udviklet sig på linje med det ventede siden rentemødet i marts.

- Inflationen i Norge har på det seneste ligget både et stykke under Norges Banks inflationsmålsætning på 2 pct. og Norges Banks prognose. Det har isoleret set mindsket sandsynligheden for en renteforhøjelse, påpeger makroanalytiker i Sydbank Kim Blindbæk i en kommentar.

Norges Bank meddeler dog alligevel, at selv om inflationen i Norge er lav, er der et underliggende pres for højere inflation.

Den vurdering deler Sydbank.

- Den norske økonomi er inde i et opsving, hvor den ledige kapacitet gradvist svinder ind. Måned for måned bliver køen af arbejdsløse nordmænd eksempelvis kortere, og det vil snart betyde stigende lønninger, konstaterer Kim Blindbæk og fremhæver også, at olieprisen steget en del i år.

Han vurderer, at det kan øge inflationen yderligere, men pointerer samtidig, at det også er godt for den norske økonomi, hvor oliesektoren udgør cirka 20 pct.

Sydbank venter, at Norges Bank hæver renten på rentemødet i september. Det vil i så fald være den første renteforhøjelse siden 2011.

Den norske krone styrkes marginalt efter meldingen.

Før meldingen skulle der omkring 0,7675 danske kr. til at købe en norsk. Efter meldingen skal der 0,7685 danske kr. til.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen

Tags:  macro❯  Norge❯ 

Relaterede nyheder