Novo om Bidens kritik af priser: Et komplekst problem misbruges til politiske formål

Udgivet den 03-07-2024  |  kl. 07:27  |  
Arkiv: Foto

Novo Nordisk udtrykker skuffelse over tirsdagens kradse kritik fra præsident Joe Biden og senator Bernie Sanders af selskabets prissætning på supersællerterne, vægttabsmidlet Wegovy og Ozempic mod type 2-diabetes.

I et debatindlæg i avisen USA Today betegnede de to politikere tirsdag de høje amerikanske listepriser på Wegovy og Ozempic som grådighed og meldte ud, at de vil gøre alt, hvad de kan for, at priserne sænkes. Men der er tale om en noget ensidig udlægning, mener Novo.

- Det er skuffende, at et meget vanskeligt og komplekst problem bliver simplificeret og misbrugt til politiske formål.

- Alle lande har sit eget sundhedssystem, og at sammenligne dem direkte er at ignorere det grundlæggende faktum. Novo Nordisk vil fortsat bringe værdi til patienter, sundhedssystemer og samfundet gennem vores medicin, lyder det fra Novo i en kommentar.

Meldingen kommer, efter at Bernie Sanders, der er formand for Senatets sundhedskomité, ved adskillige lejligheder i den senere tid har kritiseret Novos prissætning, blandt andet i et opsigtsvækkende debatindlæg i Politiken i maj.

Der er dog ikke tale om ny kritik. Temaet har i adskillige år været bragt op fra tid til at anden af amerikanske politikere og var også et emne i præsidentvalgkampen helt tilbage i 2016.

MILLIARDER I RABATTER

Både Novo og rivalen Eli Lilly, der også kritiseres i det seneste debatindlæg af Biden og Sanders, melder hus forbi.

Begge peger på, at der ydes milliarder af dollar i rabatter til mellemmænd, der forhandler på vegne af sygekasserne og apotekerne. Derfor er den nettopris, som selskaberne får, betydeligt lavere end listepriserne.

Patienter, der er dækkede af sygekasserne, kan samtidig få medicinen markant billigere.

- Vi tager patienternes adgang til medicin til overkommelige priser meget alvorligt. Faktisk er prisen på både Ozempic og Wegovy i USA faldet med cirka 40 procent siden lanceringen. 80 procent af amerikanere med forsikring betaler kun 25 dollar eller mindre om måneden for denne medicin, lyder det fra Novo, der dog også er opmærksom på, at der er patienter, der ikke får tilstrækkelig del i rabatterne.

- Desværre når besparelserne ofte ikke ud til patienterne i USA, når vi sænker vores priser. Det er et problem, skriver Novo.

Medicinalselskabet vil derfor fortsætte dialogen og samarbejdet med beslutningstagere om, hvad det betegner som reelle løsninger.

Blandt andet har topchef i Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, indvilget i frivilligt at vidne i det amerikanske Senats sundhedskomitè den 24. september om priserne på Ozempic og Wegovy.

De kradse kommentarer fra Biden og Sanders kostede tirsdag et kursfald i Novo-aktien på 1,1 pct. til 993,50 kr. Desuden faldt de amerikanske medicinalselskaber over en bred kam.

Eli Lilly faldt 0,8 pct., Pfizer lukkede 1,4 pct. lavere og Bristol Myers Squibb tabte 2,1 pct. Merck og Johnson & Johnson nøjedes med minusser på 0,1 pct. og 0,3 pct.

.\\˙ MarketWire

Jakob Dalskov

Tags:  Shares❯