Novo: Politikere vil holde medicinpriser i snor i USA med nye forslag

Udgivet den 11-01-2019  |  kl. 10:12  |  
Arkiv: Foto

Den amerikanske senator Bernie Sanders og medlem af Repræsentanternes Hus Elijah Cummings har torsdag præsenteret flere lovforslag, der skal sørge for at lægge låg på de amerikanske medicinpriser, skriver Reuters.

Lovforslagene har adskillige medunderskriver blandt demokraterne og består af i alt tre lovforslag.

Et af forslagene går ud på at binde de amerikanske priser på receptpligtig medicin til medianprisen i fem lande: Canada, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Japan, hvor priserne typisk er noget lavere på grund af myndighedernes priskontrol.

Sker det, vil danske selskaber som Novo Nordisk og Lundbeck kunne se deres indtjening falde i USA. Hos Sydbank vurderer analytiker Søren Løntoft Hansen, at den megen fokus på de amerikanske medicinpriser kan presse aktierne.

- Fokus på medicinalpriserne i USA vil vi utvivlsomt se med jævne mellemrum frem mod det amerikanske præsidentvalg. Jeg tror ikke nødvendigvis at forslaget fra Bernie Sanders bliver en realitet, men alene det politiske fokus på medicinpriserne i USA kan få en effekt på medicinalaktierne, siger Søren Løntoft Hansen.

Fredag formiddag stiger såvel Novo Nordisk som Lundbeck med henholdsvis 0,4 pct. og 0,7 pct. til 315,75 kr. og 296,20 kr.

De nye lovforslag vil også give det amerikanske sundhedsministerium mulighed for at forhandle priser på receptpligtig medicin dækket af den offentlige sygesikring, Medicare.

Desuden vil et forbud mod, at amerikanerne køber medicin i udlandet blive hævet, skriver Reuters.

I motiveringen af lovforslagene kritiserer demokraten Elijah Cummings USA's præsident, Donald Trump, for manglende handling på området.

- Ikke mere snak, ikke flere tweets. Ikke mere røre og resultatløse anmodninger, sagde Cummings torsdag på et pressemøde ifølge Reuters.

Også Trump-administrationen har dog varslet et forslag om at skabe et internationalt prisindeks, som skal hjælpe Medicare med at få priserne afstemt med priserne i udlandet.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Tags:  Shares❯ 

Relaterede nyheder