Novozymes/Jyske: Tror ikke på vækstforventningerne til 2019

Udgivet den 15-05-2019  |  kl. 16:04  |  

Udfordringerne er mange for enzymproducenten Novozymes i 2019, lyder vurderingen fra Jyske Bank, der har svært ved at tro på, at selskabet kan nå en organisk vækst på 3-5 pct. i år, ligesom selskabets egne forventninger lægger op til.

Novozymes spillede i årsregnskabet for 2018 ud med en forventning om en organisk salgsvækst på 3-6 pct. i år, men i forbindelse med regnskabet for første kvartal blev den prognose beskåret til 3-5 pct.

Og selv det niveau bliver vanskeligt at nå efter en klart negativ organisk vækst i første kvartal.

- Første kvartal viste et fald på 4 pct., og med den negative udvikling, vi ser på flere områder, har vi nu svært ved at se, hvordan de seneste forventninger til 2019 kan nås, skriver analytiker Rune Dinesen fra Jyske Bank i et notat.

Det er blandt andet problemer blandt de amerikanske landmænd, der presser Novozymes. En stor oversvømmelse i Midtvesten har også påvirket den del af det danske selskabs kunder klart negativt i den første del af året.

Og endelig spiller toldkrigen mellem USA og Kina også en rolle her, idet kineserne nu også gengælder de forhøjede amerikanske toldsatser ved at skrue op for taksterne.

- De amerikanske landmænd er hårdt påvirket af en høj gældsgrad, høje lagre og lave priser på mange afgrøder, samt hvorledes handelskrigen og afrikansk svineinfluenza i Kina mindsker efterspørgslen, skriver Rune Dinesen.

- Herudover påvirker de store oversvømmelser i de amerikanske midtvest-stater også ethanol-producenterne negativt i andet kvartal. En planlagt kinesisk toldforhøjelse på import af ethanol til 25 pct. fra 10 pct. bør desuden mindske markedets forventninger om eksport til Kina, fortsætter analytikeren.

Jyske Bank har anbefalingen "sælg" af Novozymes samt et kursmål på 251 kr.

Onsdag eftermiddag falder enzymaktien med 0,9 pct. til 319,20 kr. År til dato er Novozymes dog steget med små 10 pct.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Maintain❯  Research❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder