Obligationer/åbning: Stor rentestigning forud for amerikanske nøgletal

Udgivet den 13-09-2019  |  kl. 08:53  |  

Det danske obligationsmarked er åbnet med en rentestigning fredag morgen ovenpå torsdagens rentemøde i Den Europæiske Centralbank (ECB).

Den toneangivende tiårige danske statsobligation starter fredagen ud med en rentestigning til minus 0,48 pct., hvilket er 6 basispoint højere end torsdag.

ECB offentliggjorde torsdag, sammen med den ventede rentesænkning på 0,1 pct.point, et opkøbsprogram af obligationer for 20 mia. euro om måneden.

Derudover blev der lagt op til differentierede renter, der kan skærme bankerne fra noget af effekten af den sænkede rente.

Det udløste reaktioner i torsdagens marked, hvor renterne i første omgang gik ned, og aktierne steg. Den tiårige danske obligationsrente dykkede til minus 0,63 pct. umiddelbart efter nyheden - noget der udlignede sig senere på eftermiddagen.

På den anden side af Atlanten svingede renten på den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation torsdag mellem 1,67 og 1,80 pct, og fredag morgen finder den tiårige rente et leje på 1,79 pct. på T-bondmarkedet i Tokyo.

Mathias Dollerup Sproegel, der er makroanalytiker ved Sydbank, hæfter sig ved, at flere investorer blev skuffede over ECB-mødet efter at have sat næsen op efter obligationsopkøb på 30 mia. euro om måneden og en større sænkning af renterne.

LAVE RENTER I LANG TID

Den positive overraskelse var dog ECB's fremtidsudsigter.

ECB har ikke nogen bagkant på obligationsopkøbene og minusrenterne, da ECB først vil stramme igen, når inflationen er tilstrækkeligt tæt på et niveau lige under 2 pct.

Tidligere lovede ECB blot at holde renten på nuværende niveau eller lavere til og med første halvår af 2020.

- Bundlinjen er dog, at de lave renter vil være her i adskillige år endnu, siger Mathias Dollerup Sproegel.

Danmarks Nationalbank annoncerede torsdag eftermiddag, at den følger ECB's eksempel og sænker sin indlånsrente med 10 basispoint til minus 0,75 pct.

Blandt fredagens vigtigste nøgletal er augusts tal for det amerikanske detailsalg klokken 14.30, der ifølge makroanalytikeren kan sende renten ned, hvis det skuffer.

- Med en afmatning i den amerikanske industri er det vigtigt, at forbrugerne opretholder forbrugslysten, hvis den økonomiske vækst skal holde stand. Et fald i detailsalget kan give mindre rentefald i dag, skriver Mathias Dollerup Sproegel.

Fra USA kommer der også en opdatering af tillidsindekset fra University of Michigan i en foreløbig udgave for september.

/ritzau/FINANS

Mads Sejer Nielsen

Tags:  Bonds❯  Danmark❯  Market Open❯ 

Relaterede nyheder