Sydbank: Trepartsforhandlinger om Novos priser kan ikke ændre noget med et trylleslag

Udgivet den 25-09-2024  |  kl. 06:34  |  
Arkiv: Foto

Det er umiddelbart positivt, hvis medicinalselskaber som danske Novo Nordisk kan sætte sig til bords med den amerikanske regering og de tre indkøbsorganisationer, der kontrollerer tæt på 90 pct. af det amerikanske marked.

Men det vil formentlig ikke føre til afgørende ændringer lige foreløbig, vurderer Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank og følger medicinalindustrien tæt.

Han kaldte det for lidt af en kanin op af hatte, da formanden for Senatets sundhedsudvalg, Bernie Sanders, ved en høring med Novo Nordisks topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, tirsdag afslørede, at han har tilsagn fra de tre store indkøbsorganisationer om, at det ikke vil hindre medicinalselskaberns adgang til markedet, hvis listepriserne bliver sænket.

- Men historisk set er det gået ud over adgangen til markedet, når man har sænket listepriserne, så det er spændende at følge med i, om det virkelig er tilfældet, siger Søren Løntoft Hansen til MarketWire.

Men han venter ikke, at der vil ske afgørende ændringer inden for en overskuelig fremtid - også fordi systemet er så kompliceret, som det er.

- Det er ikke noget, der sker med et trylleslag. Hvis det sker, er der en regning, der ender et eller andet sted i sundhedssystemet. Hvis det er rigtigt, hvad indkøbsorganisationerne siger, er det formentlig dem, der ender med den, siger senioranalytikeren fra Sydbank.

I de politiske diskussioner af medicinpriserne i USA, der til tider har foregået meget højlydt gennem de seneste år, har det ofte været listepriserne, der har været diskuteret.

FORDYRENDE MELLEMLED

Men udfordringen med det er, at det langt fra er den pris, der tilfalder medicinalselskaberne, der udvikler og sælger lægemidlerne.

Før medicinen rammer disken på apoteket, skal det nemlig først gennem indkøbsorganisationer - såkaldte PBM'er - der forhandler på vegne af sygekasserne, som amerikanerne er forsikret igennem.

Her giver medicinalselskaberne betydelige rabatter for at få adgang til hele markedet. Og det er et fordyrende mellemled, der er med til at løfte priserne for de almindelige amerikanere for højt op, blev det også diskuteret på tirsdagens høring.

- Jeg tror, at det er en overraskelse for mange, hvor stor en del af listepriserne, der går til andre end medicinalselskaberne, siger Søren Løntoft Hansen.

- Der har været elementer af den her høring, hvor Novo Nordisk har fået ros af en senator, som var svært begejstret over innovationen og utilfreds med den måde, medicinalselskaberne og amerikanerne bliver franarret en så stor del af prisen af nogen, der ikke bringer innovation ind på markedet, fortsætter han.

Han henviser dermed til kommentarer fra den demokratiske senator Tim Kaine, der i forbindelse med høringen opfordrede kollegaerne til at kigge nærmere på PBM'erne, som ifølge ham tager en stor del af kagen uden at tilbyde nogen form for innovation.

.\\˙ MarketWire

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Shares❯ 

Seneste nyheder

08:51 Obligationer/åbning: Ro på renten inden taltung ugeafslutning
08:07 Aktier/tendens: Novo i fokus efter Fruergaards høring i ventet rød start
07:58 Novos topchef værdsatte høring: Sanders vil holde Fruergaard op på sit løfte
07:16 Råvarer: Oliepriserne falder på aftagende begejstring for kinesisk stimuluspakke
06:56 Obligationer/tendens: Rolig dag i vente før hektisk ugeafslutning
06:49 Asien: Kinesere forlænger stimulusdreven optur
06:39 Mærsks asiatiske konkurrenter klarer sig fint i onsdagens handel
06:34 Kinesisk centralbank sænker renten på mellemfristede lån
06:34 Vestas-direktør: Sikring af europæiske havmølleprojekter kræver bedre elnet
06:34 Novonesis' kursmål hæves med 8 pct. til 475 kr. hos Redburn
06:34 Sydbank: Mange spørgsmål om rabatter for Novos medicin understreger kompliceret system
06:34 Sydbank: Trepartsforhandlinger om Novos priser kan ikke ændre noget med et trylleslag
06:34 Novo-topchef: Det er ikke vores intention at nogen skal betale listepris
06:34 Novos Fruergaard står ikke alene med kritik af mellemmænd: Demokratisk senator bakker op
06:32 Asien: Kinesere forlænger stimulusdreven optur
06:32 Valuta: Asiatiske valutaer presses op af kinesiske væksttiltag
06:32 USA/T-bond: Renterne slog bak efter svage forbrugertillidstal
06:32 USA/lukning: Stort dyk i forbrugertilliden kunne ikke slå rekordkursen af brættet
06:30 Kalender med link - onsdag den 25. september
17:54 Europa/lukning: Luksusaktier førte an i fremgang efter kinesisk stimuli