Tirsdagens aktier: Ambu tog raketten mens brusen gik af Carlsberg

Udgivet den 07-02-2023  |  kl. 17:02  |  
Arkiv: Foto

En regnskabstung uge seks blev for alvor skudt i gang tirsdag - og det var da også dagens regnskabsaktuelle selskaber, der endte i fokus.

Ambu steg markant, efter et regnskab der viste betydeligt stærkere takter, end analytikerne på forhånd havde ventet. Carlsberg kom kun "okay" ud af 2022, men skuffede med prognosen for 2023, lød karakteren fra finanshuset RBC Capital Markets. Og det blev takseret til det største fald i C25-indekset tirsdag.

Investorerne tog godt mod Demants regnskab - og blandt sidepapirerne blev Lundbeck, der kom med tal før tid, ligeledes sendt op.

Samlet faldt eliteindekset med 0,1 pct. til 1757,11 efter at have ligget i plus det meste af dagen.

- Markedet er en lille smule afventende - og vi ser det også i Europa, hvor det er små bevægelser på markederne på en kvart pct. omkring nullet. Det er den amerikanske centralbankchef, der ventes på. Han taler i aften efter lukketid, siger Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør i Sydbank, til MarketWire.

- Man vil gerne lige høre, hvilke kommentarer Powell har til den overordentlige stærke jobrapport, der kom i fredags, og hvor arbejdsløsheden nu ligger på sit laveste siden 60'erne, siger han.

KRAFTIG REAKTION TIL AMBU

Tirsdagen igennem var der ingen over eller blot ved siden af Ambu, der steg markante 12,5 pct. til 115 kr. efter et regnskab for det forskudte første kvartal, der ramte over det, der var ventet i markedet.

Driftsoverskuddet var på 68 mio. kr. mod ventet 15 mio. kr., og den organiske vækst var på 4 pct. mod ventet 1,5 pct.

- Regnskabet var stærkt på flere poster - og blandt andet var den organiske vækst dobbelt så høj som ventet. Samtidig fastholder Ambu sin prognose - de var jo ellers næsten blevet europamestre i nedjusteringer, siger Ole Kjær Jensen.

Han peger også på, at Ambu er en af de mest "shortede" aktier på det danske aktiemarked - og det kan også spille ind på det markante kurshop.

Når en investor går "short" i en aktie, så låner vedkommende aktier fra en aktionær og sælger dem i håb om at kunne købe dem tilbage senere til en lavere kurs. Derved satser investor på, at aktien bliver mindre værd. Når den så pludselig stiger, så får "shorterne" travlt med at forsøge at mindske tabet.

CARLSBERG MED DEN BREDE PENSEL

Bryggerikoncernen Carlsberg lagde skuffende tal for andet halvår på bordet. Men det var nok især prognosen for 2023, der skuffede ved at indikere en vækst i driftsresultatet på mellem minus 5 pct. til plus 5 pct., hvor analytikernes prognose indikerer en organisk vækst i på 2,4 pct.

- Jeg kan godt forstå, at Carlsberg maler med den brede pensel med de udsigter, der er for verdensøkonomien lige nu, siger Ole Kjær Jensen.

Aktien faldt 2,4 pct. til 954,20 kr.

DEMANT LEVEREDE OPLØFTENDE PROGNOSE

Høreapparatkoncernen Demant meldte fra morgenstunden ud med stærke forventninger til 2023, hvor der ventes en organisk vækst på 3-7 pct. og et driftsresultat, EBIT, på 3600-4000 mio. kr. Analytikernes estimat for 2023 var på forhånd en organisk vækst på 3,6 pct. og et driftsresultat på 3558 mio. kr.

- Q4 var til den bedre side, men det er især prognosen for 2023, der trækker op, vurderer Sydbanks afdelingsdirektør.

Demant steg 3,6 pct. til 224 kr., mens høreapparatkonkurrenten GN blev sendt med op med 3,0 pct. til 190,35 kr. GN kommer med regnskab på torsdag.

Blandt sidepapirerne kom Lundbeck med regnskab en dag før tid. Tallene var bedre end ventet af analytikerne i fjerde kvartal målt på såvel indtjening som omsætning.

- Regnskabet ser stærkt ud - og her skal man nok også regne lidt "short covering" med ind i kursstigningen, siger Ole Kjær Jensen.

Aktien steg 7,4 pct. til 28,63 kr.

.\\˙ MarketWire

Charlotte Mackeprang

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯