Tirsdagens aktier: FLS til tælling i stærkt positivt marked

Udgivet den 25-08-2015  |  kl. 17:03  |  
Arkiv: Foto

Med undtagelse af FLSmidth hentede de største danske aktier tirsdag en stor del af det tabte fra mandag ind igen, da C20 Cap-indekset - med 19 ud af 20 aktier i grønt - steg med 3,8 pct. til 953,61 - den største endagsstigning i indeksets historie.

Der er dog stadig efterslæb fra de også tunge fald i sidste uge, men tirsdag fik optimismen et nøk op, da Kina annoncerede en sænkning af de ledende renter og af reservekravene til landets banker.

Det skaber mere ro omkring de ellers usikre situation omkring tilstanden af verdens næststørste økonomi, øger bankernes mulighed for at øge udlånet og sænker forbrugernes og virksomhedernes renteudgifter.

- Politiske tiltag som dette var præcis, hvad vi efterlyste for at få stabiliseret aktiemarkedet. At de kommer fra den kinesiske centralbank er næsten det bedste, der kunne ske. De valgte instrumenter stimulerer kinesisk økonomi, uden at det er på bekostning af resten af verden, skriver chefstrateg i Danske Bank Frank Øland i en kommentar.

Det er dog ikke sikkert, at tirsdagens tiltag er nok til at fjerne investorernes bekymring om Kina fuldstændig.

- Det kan godt være, at det får markedet til at gå i grønt i morgen og overmorgen. Men ser man over flere dage eller de næste par uger, tror jeg ikke, det her er nok. Det er nemlig et tiltag, som markederne allerede havde forventet ville komme, siger Amy Y. Zhuang, der er senioranalytiker i Nordea, til Ritzau Finans.

Undtagelsen til den gennemgående gode stemning tirsdag var ingeniørkoncernen FLSmidth, der bragede til bunds efter et voldsomt skuffende regnskab for andet kvartal.

FLSmidth havde god fremgang i toplinjen, men det var drevet af gunstige valutaudsving, og på særligt driften kunne selskabet slet ikke følge med forventningerne.

Omsætningen steg i andet kvartal til 5381 mio. kr. mod analytikernes forventning om et fald til 5015 mio. kr. ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates, men til gengæld skuffede driftsresultatet (EBITA) stort ved at falde til 395 mio. kr. mod en ventet fremgang til 500 mio. kr.

Også på bundlinjen skuffede FLSmidth med et nettoresultat på 214 mio. kr. mod ventet 257 mio. kr., og for hele året blev forventningerne til driftsmarginen og investeringsafkastet sænket kraftigt.

Meldingen fik FLSmidth-aktien til at gå fra et plus på omkring 2,5 pct. til et facit på dagen på minus 9,9 pct. til 248,20 kr.

Alt imens var særligt Vestas i god form i den anden ende af C20 Cap. Vindmølleproducenten blev løftet med 6,8 pct. til 348,60 kr. uden nævneværdige selskabsspecifikke nyheder.

Til gengæld var Vestas omgærdet af egentlig positive nyheder mandag, som markedet totalt ignorerede i frygten for, hvad uroen i Kina kan betyde for verdensøkonomien.

Vindmølleproducenten indgik blandt andet - gennem joint venture-selskabet MHI Vestas Offshore - en aftale om levering af 450 megawatt (MW) til det tyske havvindmølleprojekt Borkum Riffgrund 2, mens Vestas selv hentede en ordre på 50 MW til Uruguay.

Dagen igennem var der desuden et hav af regnskaber fra mindre selskaber, som investorerne kunne forholde sig til.

Særligt iøjnefaldende var rapporteringen fra Østjydsk Bank, der skuffede investorerne stort. Forventningerne til hele året blev nedjusteret, og samtidig fortalte banken om en planlagt ny emission til gennemførelse i slutningen af året.

Det var ikke just sød musik i investorernes ører, og aktien styrtdykkede med 22 pct. til 6,20 kr. i det ellers positive marked.

Også Bavarian Nordic leverede iøjnefaldende regnskabstal. Store underskud i både andet kvartal og første halvår sidste år blev vendt til store overskud, og senere på dagen meddelte Finanstilsynet, at kapitalfonden Kerrisdale, der de seneste uger har gjort en ihærdig indsats for at tale Bavarian Nordic-aktien ned, at den har sænket sin shortposition i selskabet.

Kombineret gav det et plus på 13,8 pct. til 300,50 kr. for Bavarian-aktien.

Efter lukketid rapporterer stenuldsproducenten Rockwool sine tal for andet kvartal. Inden regnskabet steg B-aktien i selskabet med 0,9 pct. til 874,50 kr.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Seneste nyheder

10:28 Euroen og renterne i fald efter skuffende europæiske aktivitetstal
10:04 Aktivitetsindeks for eurozonen falder mere end ventet i september
09:47 Genmab er på vej i laveste niveau siden foråret 2020: Nordea har skåret sine estimater
09:36 Tyske indkøbschefer ser endnu mere negativt på aktiviteten i september end ventet
09:25 Berenberg hæver Novonesis-kursmål med næsten 20 pct. til 530 kr.
09:23 Aktier/åbning: C25 siver fra åbningen trods fremdrift i Novo Nordisk
09:17 Danske Bank skruer op for Sampos kursmål efter køb af Topdanmark
08:45 Obligationer/åbning: Lille rentefald inden nøgletal på stribe
08:28 Aktier/tendens: Let positiv start i sigte med Novo som joker
08:25 Stigende håb i Kina om økonomisk redningsplanke efter lavere rente
08:20 HSBC ramt af seksdobling af misligholdte erhvervsejendomslån i Hongkong
07:27 Coloplast skal forsøge at komme sig oven på formands storudsalg i sidste uge
07:12 Råvarer: Oliepriserne starter ugen med en stigning efter øgede spændinger i Mellemøsten
07:08 Obligationer/tendens: Stille åbning i sigte inden stribevis af nøgletal
06:46 Jefferies indleder dækning af FLS med en købsanbefaling
06:43 Asien: Positive strømninger fortsætter på japansk lukkedag
06:35 USA's toppolitikere laver aftale og undgår nedlukning før valget
06:35 Goldman Sachs ser S&P 500 passere indeks 6000 inden årets udgang
06:32 Asien: Positive strømninger fortsætter på japansk lukkedag
06:32 Valuta: Bitcoin svajer i ellers stagneret valutamarked under japansk fravær