Torsdagens aktier: Centralbankchef skabte aktiefest med Ørsted i top

Udgivet den 01-12-2022  |  kl. 17:06  |  
Arkiv: Foto

De mest rente- og risikofølsomme aktier indtog torsdag toppen af C25-indekset, efter at den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, onsdag aften i en tale var mindre høgeagtig end frygtet.

Det skabte aktiefest på gennem det meste af indekset, hvor kun tre transportaktier endte i rødt.

I sin tale på Brookings Institution i Washington bekræftede Jerome Powell, at tempoet for centralbankens rentestramninger sandsynligvis allerede vil manifestere sig i december, samt at centralbanken ikke vil crashe økonomien gennem renteforhøjelser.

Det fik renterne til at styrtdykke, og de amerikanske aktiemarkeder til at tordne i vejret med mest fut i det teknologitunge og rentefølsomme Nasdaq-indeks, der steg med hele 4,4 pct.

Herhjemme førte det torsdag til en stigning i C25-indekset på 1,6 pct. til 1713,25.

- Markedet har det relativt godt ovenpå Powells tale onsdag, som markedet tolker godt - at man undgår en overstramning. Det fik renterne ned og de amerikanske aktier til at stige relativt meget, og det smitter af på Europa i dag og er skyld i det, vi ser herhjemme, siger Mads Zink, chefhandler hos Danske Bank, til MarketWire.

Toppen af stigningen blev dog skåret af hen ad eftermiddagen, da amerikanske ISM-tal, som viser amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i fremstillingsindustrien, endte lavere end ventet.

REKORDJAGT TIL NOVO OG GENMAB

Øverst endte rentefølsomme Ørsted, der blev løftet 6,9 pct. til 663,50 kr., og herefter GN, der steg 5,0 pct. til 177,40 kr.

Både Novo Nordisk og Genmab endte desuden - igen - i rekord med plusser på henholdsvis 1 pct. og 0,8 pct. til 892,60 kr. og 3295 kr.

- Det kan sagtens være meldingerne om, at produktionen af Wegovy vil komme op i gear igen, og at Novo vil kunne udrulle Wegovy, der løfter aktien. Det vil jo give Novo et boost, når Wegovy kommer i gang igen, siger senioranalytiker i Jyske Bank Henrik Hallengreen Laustsen til MarketWire om Novo Nordisk.

NYE KURSMÅL TIL FLERE AKTIER

Vestas fik hævet sit kursmål til 170 kr. fra 150 kr. hos storbanken HSBC, der samtidig har gentaget anbefalingen "hold".

Vestas-aktien endte med et plus på 1 pct. til 181,22 kr.

DSV fik modsat sit kursmål sænket til 1040 kr. fra 1300 kr. hos det franske finanshus BNP Paribas. Anbefalingen er der ikke ændret ved. Den er stadig "neutral", viser data fra Bloomberg News.

DSV endte stort set uændret i 1119,50 kr.

Helt i bunden endte A.P. Møller-Mærsk med et fald på 0,3 pct. i 15.300 kr. for B-aktien.

Det kan skyldes udsigten til recession, lyder det fra Mads Zink.

- Det er stadigvæk recessionsfrygten. Spørgsmålet er, hvad vi skal frygte mest: Recession eller stigende inflation? Hvis vi kommer ind i en recession, så bliver et selskab som Mærsk ramt hårdere end andre. Det er i det lys, at vi skal se Mærsk - og egentlig også DSV - klare sig lidt dårligere end nogle af de andre, siger Mads Zink.

- Powell siger, at de ikke behøver at hæve renten så meget, og det er jo fordi, man begynder at se parametre for, at væksten i økonomien aftager lidt, lyder det videre.

HØJERE KURSMÅL TIL CHR. HANSEN

Ingredienskoncernen Chr. Hansen fik hævet sit kursmål for aktien til 460 kr. mod før 415 kr. af JPMorgan, der gentog en neutral anbefaling.

Aktien steg 2,5 pct. til 447,60 kr.

Royal Unibrews kursmål blev sænket af til 500 kr. mod tidligere 575 kr. af JPMorgan, skriver PLX.

Anbefalingen var senest ifølge Bloomberg News "neutral".

Aktien steg 0,8 pct. til 490 kr.

Coloplasts kursmål blev skåret til 1025 kr. fra 1100 kr. af Jyske Bank. Medicoselskabet har afholdt generalforsamling torsdag, og aktien ventes fredag at handle eksklusive udbytterettighed på 15 kr.

Coloplast steg 3,1 pct. til 859,80 kr.

Danske Bank er begyndt at følge Rockwool igen, og det sker med et kursmål på 1400 kr. og en købsanbefaling. Det fremgår af en analyse fra banken.

Aktien steg 3,1 pct. til 1597,50 kr.

BANKER FØLGER MED MARKED

I midten af indekset endte flere af de store danske banker, som dermed klarede sig bedre end ventet i et marked med pres på renterne, vurderer Mads Zink.

Danske Bank-aktien steg 1,1 pct. til 128,90 kr., mens Jyske Bank blev hævet 1,2 pct. til 435,60 kr.

Uden for eliteindekset steg Sydbank 1 pct. til 266,80 kr., og Nordea hentede 1,6 pct. til 75,41 kr.

- De burde stige mindre, siger Mads Zink.

Han tilføjer desuden, at der var rebalancering af det store globale aktieindeks, MSCI, onsdag, og det kan påvirke kurserne i flere selskaber torsdag, at vægten i flere store indeks har ændret sig.

.\\˙ MarketWire

Trine Vestergaard

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯