Tyskland: IFO-indekset overrasker positivt

Udgivet den 25-03-2019  |  kl. 11:01  |  

Mandagens positivt overraskende IFO-tal fra Tyskland er en kærkommen nyhed, vurderer chefanalytiker i Sydbank Søren V. Kristensen, som mener, at især forventningsindekset er positivt nyt, da tallene står i kontrast til sidste uges sløje PMI-tal.

- I marts er det faktisk særligt forventningerne til fremtiden, der løfter humøret hos de tyske virksomheder. Det hører dog også med til historien, at IFO-indekset er faldet uafbrudt siden august. Derfor ændrer dagens stigning ikke på, at IFO-indekset ikke indikerer nogen buldrende vækst i Tyskland, vurderer analytikeren i en meddelelse.

Forventningsindekset steg til 103,8 fra 103,6, hvor Økonomerne havde ventet et fald til 102,9.

Erhverstillidsindekset udviklede sig også bedre end ventet og steg til 99,6 fra 98,7 måneden før. Det skal sammenlignes med økonomers forventninger om indeks på 98,5 ifølge Bloomberg News.

Selv om der er stigninger i indeksene, så er Søren V. Kristensen fortsat bekymret for det økonomiske opsving i både Tyskland og resten af Europa.

Den tyske økonomi er ramt af handelskrigen, og chefanalytikeren peger på, at bilfabrikanterne ikke har genvundet det tabte fra slutningen af 2018 grundet de nye emissionskrav. Samtidig er den tyske økonomi også tynget af brexit.

- Vi er fortsat bekymrede for opsvinget i både Tyskland, eurozonen og Danmark. Nøgletallene peger i hvert fald fortsat på, at 2019 bliver et år i slæbesporet for den tyske økonomi, som ellers gennem adskillige år har været vækstlokomotivet i Europa, vurderer Søren V. Kristensen.

Han venter dog at se en bedring i den tyske økonomi senere på året.

Respondenternes vurdering af det nuværende forretningsklima steg til 95,6 fra 94,0 måneden før. Også det var bedre end ventet, da økonomerne estimerede indeks 94,0 ifølge Bloomberg News.

Samtlige februar-tal er revideret en anelse op i forhold til den oprindelige måling.

Det tyske IFO-indeks dækker over omtrent 7000 tyske selskabers opfattelse af det nuværende forretningsklima, og hvordan de venter, at de næste seks måneder vil blive.

/ritzau/FINANS

Patrick Solberg

Tags:  macro❯  Tyskland❯ 

Relaterede nyheder