Tyskland: Scholz sværger til budgetdisciplin - men har milliarder klar

Udgivet den 10-09-2019  |  kl. 20:17  |  

Den tyske finansminister, Olaf Scholz, holder fast i, at regeringen ønsker et balanceret statsbudget, men at den dog har milliarder af euro klar, hvis tysk og europæisk økonomi drejer ned i en recession.

Det skriver Bloomberg News.

I en tale i det tyske parlament bekræftede Scholz regeringens politik om ikke at have et budgetunderskud, men alligevel kan regeringen til næste år realisere et meget højt investeringsniveau.

- Det er et solidt budget, der vil blive opnået uden ny gæld. Vi benyttede vores manøvrerum, det er et ekspanderende budget, som indeholder mange investeringer, sagde finansministeren.

Mandag skrev Reuters ellers, at regeringen overvejede lanceringen af et uafhængigt investeringsagentur, der kan udnytte de negative renter og optage milliardgæld, som kan blive investeret i tysk infrastruktur og grøn omstilling. Tysklands nationale gældsloft er på 0,35 pct. af BNP, kun en tredjedel af ØMU'ens krav, og det betyder, ifølge Reuters, at regeringen alene kan øge gælden med 5 mia. euro om året, men agenturet skulle ligge uden for statsbudgettet.

Merkels regering vil dog også skride ind, hvis den igangværende opbremsning bliver til reel krise, og ifølge Olaf Scholz har Tysklands solide finanser medført betydeligt rum til at handle.

- Det er centralt, at vi er i en position med de finansielle fundamentaler, vi har, at svare med mange, mange milliarder, hvis en økonomisk krise rent faktisk bryder ud i Tyskland og Europa, sagde han ifølge Bloomberg News.

- Og vi vil gøre det. Det er legemliggørelsen af keynesiansk økonomi.

Keynesiansk teori, opkaldt efter økonomen John Maynard Keynes, taler for, at det offentlige, staten, med sin finanspolitik påvirker økonomiens udvikling - og modvirker konjunkturfald.

Tysk økonomi skrumpede i andet kvartal med 0,1 pct., og analytikere frygter endnu en tilbagegang i tredje kvartal og dermed en tysk recession. I Eurozonen var der ikke tilbagegang, men væksten kravlede sig kun fremad med 0,2 pct. i perioden fra april til og med juni.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Tyskland❯