Ukraine: Yderligere to skibe med korn har forladt havne

Udgivet den 08-08-2022  |  kl. 07:48  |  

Yderligere to skibe med korn har forladt havne i Ukraine mandag morgen.

Det oplyser Tyrkiets forsvarsministerium.

Et af skibene, "Sacura", er sejlet fra havnen i Juzjne, der ligger vest for byen Odesa. Om bord er 11.000 ton sojabønner, der skal til Italien.

Det andet skib, "Arizona", der er sejlet fra Tjornomorsk. Om bord på det er 48.458 ton majs, der skal til Iskenderun i det sydlige Tyrkiet.

Søndag forlod fire skibe med majs og solsikkeolie ukrainske havne ved Sortehavet. De var lastet med i alt omkring 160.000 ton majs og andre fødevarer, der skal eksporteres.

Lørdag ankom et udenlandsk indregistreret skib til Ukraine for første gang, siden krigen begyndte 24. februar.

Rusland og Ukraine har - med hjælp fra Tyrkiet og FN - indgået en aftale om at sikre ukrainsk korneksport.

Aftalen indebærer, at der skal være sikker passage for skibe, der fragter korn, fra de sydlige ukrainske havne Odesa, Tjornomorsk og Pivdennyj.

Ukraine er normalt en af verdens største eksportører af korn. Landet har dog ikke kunnet eksportere korn, siden Rusland invaderede landet 24. februar.

Det har betydet, at flere millioner ton korn har hobet sig op i de ukrainske havne. Den situation har presset priserne på fødevarer i vejret.

FN har advaret om, at manglen på hvede, majs og andre afgrøder fra Ukraine kan føre til sult i fattigere dele af verden.

/ritzau/Reuters

Redaktion