USA/åbning: Kohl's får læsterlige klø i femte røde start i streg

Udgivet den 01-07-2022  |  kl. 15:42  |  

De amerikanske aktier styrer fra starten af fredagens handel direkte mod fuld plade med fald, idet alle tre ledende indeks er startet i rødt på ugens sidste - og samtidig tredje kvartals og andet halvårs første - handelsdag.

Det brede S&P 500-indeks falder med 0,1 pct. fra start, og det samme er tilfældet for Dow Jones-indekset, mens teknologitunge Nasdaq står hårdest for skud med et dyk på 0,6 pct. i den tidlige handel.

Det er den generelle frygt for nedgang i verdensøkonomien og decideret recession, der igen har meldt sig i denne uge og bundet sig som en betonklods om anklerne på aktierne.

På begge sider af Atlanten virker der efterhånden til at være tyndt befolket i den dueagtige afdeling af centralbankerne, mens en række medlemmer af både Federal Reserve og Den Europæiske Centralbank (ECB) taler for lidt kraftigere stramninger af pengepolitikken som et modsvar på den skyhøje inflation.

Det betyder risiko for afsporing af økonomien, og det afspejles i de tunge dyk, aktiemarkederne allerede har taget i år.

VÆRSTE AKTIEHALVÅR I OVER 50 ÅR

I USA er S&P 500-indekset eksempelvis faldet med 20,6 pct. i år, og helt galt er det gået for Nasdaq-indekset, som er bakket med 29,5 pct.

Med første halvår nu overstået kan det også konstateres, at 2022 i aktiemæssig forstand har budt på de værste første seks måneder af et år siden 1970 - altså i mere end 50 år.

Og der kan være risiko for mere nedtur, hvis ikke inflationen og renterne kommer under kontrol igen.

- Meget af nedsættelsen af værdisætningen for aktier i år har skyldtes højere renter og inflation. Medmindre obligationsrenterne begynder at falde og give en buffer til de stigende risikopræmier for aktier på grund af recessionsfrygt, kan aktiernes værdisætning falde yderligere, skriver Goldman Sachs i en analyse ifølge Bloomberg News.

FEDEX RAMMES AF SÆNKET ANBEFALING

Blandt enkeltaktierne i USA er der fredag fokus til blandt andet pakkeselskabet Fedex, der har fået sænket anbefalingen hos tyske Berenberg til "hold" fra "køb".

Banken vurderer, at risikoen for pres på indtjeningen hos Fedex vokser, og derfor kan det være et godt tidspunkt at tage en puster for investorerne.

- Vi vurderer, at aktierne kan tage en pustepause, indtil de makroøkonomiske udsigter bliver bedre, skriver analytiker William Fitzalan Howard blandt andet i en analyse, refererer Bloomberg News.

Det sker, efter at Fedex-aktien har klaret sig pænt på det seneste, og fordi risikoen for pres på indtjeningen lige nu tårner sig op med fortsat kraftigt stigende forbrugerpriser og faldende forbrugertillid.

Fedex har også klaret sig bedre end det generelle marked i år, hvor aktien er faldet omtrent 12 pct.

Torsdag sluttede den 3 pct. lavere. I fredagens tidlige handel falder aktien med 2 pct. til 222,25 dollar.

KOHL'S GÅR SVÆR DAG I MØDE

For detailkæden Kohl's ser det også rødt ud fredag, efter at selskabets bestyrelse oven på afslutningen af en strategisk gennemgang har afvist at sælge virksomheden.

Franchise Group, ejeren af Vitamin Shoppe og Pet Supplies Plus, foreslog tidligt i juni at købe Kohl's for 60 dollar per aktier, men i denne uge blev forslaget reduceret til 53 dollar, skriver Bloomberg News.

Det seneste tilbud reflekterede ifølge Franchise Group "det nuværende miljø for finansiering og detailhandel."

Aktien i detailkæden falder fra start fredag med 18,7 pct. til 29,03 dollar.

.\\˙ MarketWire

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Market Open❯  Shares❯  USA❯