USA/åbning: Teknologi og bilproducenter i fokus på rød børsdag

Udgivet den 30-01-2023  |  kl. 15:45  |  

De rentefølsomme amerikanske teknologiaktier på Nasdaq-børsen står særligt for skud fra åbningen mandag, hvor stemningen er negativ op til onsdagens rentemøde i den amerikanske centralbank.

Markedet venter godt nok, at centralbanken skruer lidt ned for tempoet og hæver renten med 25 basispoint til 4,50-4,75 pct. Det vil i givet fald være den mindste forhøjelse siden marts sidste år, hvor centralbanken indledte sin strammerkurs, der i 2022 lagde ekstra 4,25 pct.point på renten blandt andet efter tre forhøjelser på stribe på hele 75 basispoint.

Men de mange forhøjelser kan mærkes, mener nogle økonomer.

- Rentesnebolden vokser sig stadig større, og kvaser al efterspørgsel på sin vej, skriver Susannah Streeter, markedsanalytiker hos Hargreaves Lansdown, i et notat ifølge Reuters.

Hun vurderer fortsat, at markedet håber på, at økonomien får en blød landing.

- Men der hersker nervøsitet forud for det afgørende centralbankmøde denne uge, mener hun.

S&P 500-indekset er åbnet 0,6 pct. lavere. Nasdaq-indekset taber 1 pct., og Dow Jones-indekset mister 0,3 pct.

Nedturen følger mindre stigninger fredag, hvor det brede S&P 500-indeks lukkede 0,3 pct. højere.

FALD I STORE NAVNE

Blandt de kendte kæmper falder Apple, Amazon og Alphabet med 0,5-2 pct. Vækstselskaberne rammes ofte hårdt af højere renter, da analytikerne så ikke længere kan indregne fremtidige overskud en til en, når de værdiansætter aktierne, men skal tage højde for, at inflation og renter udhuler værdien.

Meta dykker desuden 1,3 pct. trods positiv omtale i Wall Street Journal fredag i sidste uge.

Blandt bilproducenterne stiger Tesla 0,3 pct., oven på stigninger på godt 44 pct. siden årsskiftet og med hele 75 pct. siden bunden, der blev nået den 6. januar i 101,83 dollar.

Fredag blev der spekuleret i, at den amerikanske Tesla-konkurrent Lucid måske vil blive købt af børsen af den saudiske statsejede investeringsfond Public Investment Fund, og Lucid bragede derfor op med 43,0 pct.

Men mandag falder Lucid knap 7 pct.

Det var fredag hjemmesiden Betaville, som citerede ukendte kilder for at have hørt, at det skulle være fondens plan at købe hele Lucid, skrev Bloomberg News. Betaville kaldte selv oplysningerne for "markedssladder".

Hverken Lucid eller Public Investment Fund har svaret på henvendelser fra Bloomberg News om kommentar til oplysningerne.

Blandt de mere etablerede bilproducenter falder General Motors med 2 pct. Børshuset Berenberg har skåret sin anbefaling til "hold", mens Tesla er blevet hævet til "køb".

Ford Motor falder 1,8 pct.

Ford skærer gennemsnitsligt 4500 dollar af prisen på sine modeller af elbilen Mustang Mach-E som svar på Teslas nylige prisnedsættelser på op til 20 pct.

- Vores konkurrenter justerer også deres priser, vi vil gerne være konkurrencedygtige, så vi bliver nødt til at komme med modsvar, siger Martin Gjaja, som er kundedirektør for Fords elbildivision, ifølge Bloomberg News.

BØRSDEBUTANT STIGER PÅ REGNSKAB

GE Healthcare Technologies, der for nyligt blev udskilt fra moderselskabet General Electric og fik debut på børsen, falder 0,1 pct. fra åbningen.

Selskabet er kommet med endeligt regnskab for fjerde kvartal og uændrede prognoser for 2023 om en organisk omsætningsvækst på 5-7 pct. og en justeret EBIT-margin på 15,0-15,5 pct.

Blandt de kryptoeksponerede selskaber er der mandag kursfald på 2,6 pct. til Coinbase og 2,5 pct. til Riot Blockchain.

Ifølge Bloomberg News skyldes faldene blot, at stemningen om bitcoin er vendt en smule. Bitcoin falder mandag 2,7 pct. efter en periode med medvind. Siden nytår er bitcoin steget lige under 40 pct.

BØRSHUS SER MULIGHEDER I COLGATE-PALMOLIVE

For Colgate-Palmolive byder åbningen på gevinst på 1,8 pct. efter en opjusteret anbefaling fra Morgan Stanley. Børshuset anbefaler nu "overvægt" af aktien mod tidligere "ligevægt".

.\\˙ MarketWire

Jakob Dalskov

Tags:  Market Open❯  Shares❯  USA❯