USA/økonomer: Jobrapporten lægger pres på Fed

Udgivet den 04-05-2018  |  kl. 15:42  |  

Der er blevet svært at skabe arbejdspladser i USA. Det lægger pres på arbejdsmarkedet og kan tvinge den amerikanske centralbank, Fed, til at hæve renten.

Sådan lyder vurderingen fra flere økonomer, efter at efter at jobrapporten viste en vækst på uventet lave 164.000 nye arbejdspladser i april mod en ventet fremgang på 193.000 samt en arbejdsløshed på 3,9 pct.

- Ledigheden er kommet så langt ned, at det er svært at opretholde en høj jobskabelse måned efter måned. Det er simpelthen umuligt at finde nye medarbejdere, siger chefanalytiker i Dansk Industri Allan Sørensen i en kommentar.

Han peger på, at Fed med Jerome Powell i spidsen vil blive tvunget til at stramme renteskruen yderligere.

Sydbanks cheføkonom Jacob Graven vurderer, at den lave arbejdsløshed betyder, at den amerikanske præsidents, Donald Trump, skattelettelser og øgede offentlige investeringer er dårligt timet.

- Risikoen er, at mangel på arbejdskraft udløser kraftige løn- og prisstigninger, så Fed bliver tvunget til at hæve renten markant. Dermed kan opsvinget blive kvalt, vurderer Jacob Graven.

Han tilføjer dog, at der også er grund til at fejre, at køen af ledige amerikanere er den korteste siden 2000.

Faldet i ledigheden fra 4,1 pct. skal ifølge Jacob Graven ses i lyset af, at arbejdsstyrken skrumpede og at den korte kø af ledige ikke får lamperne til at blinke rødt her og nu, det skyldes, at lønstigningerne fortsat er beherskede. Derfor vurderer cheføkonomen, at Fed for nu kan holde kursen med gradvise rentestigninger.

- Vi er overbeviste om, at Fed hæver renten på næste rentemøde i juni. Hvis løn- og prisstigninger tager fart kan Powell og co. meget vel blive tvunget til at hæve renten mere end de to gange yderligere i år, som Fed foreløbig selv lægger op til, vurderer han.

De gennemsnitlige timelønninger steg 2,6 pct. på årsbasis, hvilket var lavere end ventet.

/ritzau/FINANS

Jacob Zacher Poulsen

Tags:  macro❯  Research❯  USA❯ 

Relaterede nyheder