USA: Mulig "dobbelt" rentesænking - når eller hvis Fed lemper

Udgivet den 18-06-2019  |  kl. 21:28  |  

Investorerne har efterhånden længe sat næsen op efter en rentesænkning fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Når eller hvis den endelig kommer, for de færreste tror på en sænkning allerede efter denne uges rentemøde onsdag, så kan det dog meget vel blive en større en af slagsen.

Det skriver Bloomberg News.

I december 2015 indledte banken sin nuværende stramningscyklus, og det er i perioden blevet til i alt ni renteforhøjelser af 25 basispunkter hver til intervallet 2,25 til 2,50 pct.

Derfor spekulerer mange analytikere og eksperter i, at Federal Reserve, hvis den beslutter sig for at lempe på renten, at den også vil gøre det i bidder af 25 basispunkter.

De seneste to gange, at Federal Reserve har indledt en cyklus med lempelser, skriver Bloomberg News, har det dog været med rentesænkninger på 50 basispoint. Altså det dobbelte. Det var tilfældet i både 2001 og 2007.

- FOMC er reelt interesseret i at levere en overraskende lempelse og vurderer faktisk succesen af en lempelse præcist ved den markedseffekt, som kommer fra en overraskelse, siger William Nelson, cheføkonom hos Bank Policy Institute, til Bloomberg News.

FOMC står for "Federal Open Market Committee", som er bankens rentekomite.

Nelson peger omvendt på, at centralbanken, når den strammer pengepolitikken, ikke ønsker at overraske markedet. Altså gerne positive overraskelser, men ikke ubehagelige overraskelser.

Hos investeringsbanken Morgan Stanley fremhæves det også, at hvis Federal Reserve ønsker at imødegå økonomiske risici, vil en rentesænkning på 50 basispoint sende banken foran kurven, skabe mere tillid og berolige markedet. Omvendt kan en rentesænkning på 25 basispoint sende det forkerte signal og tvinge banken til at agere igen kort tid efter.

Ifølge Bloomberg News har den tidligere centralbankformand, Alan Greenspan, også tilbage i 2001 peget på, at den sidste rentebevægelse i en cyklus ofte anses af markedet som værende en for meget, og det bør banken huske, når den skifter retning.

Hos Raymond James Financial peges der også på, at fed funds rate i forvejen er ganske lav, og derfor har Federal Reserve ikke så meget tørt krudt, inden rentens intervalbund rammer nul. Det betyder, at banken bør sikre sig størst mulig effekt af sine bevægelser.

- Det betyder, at man bør bevæge sig hurtigere, end man ellers ville, og længere, siger cheføkonom Scott Brown.

Brown peger dog samtidig på, at en stor rentesænkning kan signalere panik. "Hvad ved Fed, som vi ikke ved?", kunne være den hypotetiske spekulation.

En "dobbelt rentesænkning", om man vil, risikerer også at skubbe til risikovilligheden i finansmarkederne og dermed være med til at blæse finansielle bobler op, skriver Bloomberg News. Renterne i USA har været rekordlave i et årti, og mange, især mindre, virksomheder har en høj gældsætning, hvilket lavere renter formentlig blot vil forværre.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  macro❯  USA❯ 

Relaterede nyheder