USA/aktier: Stigninger i forventning om blid centralbank

Udgivet den 19-03-2019  |  kl. 06:32  |  

De amerikanske aktier indledte ugen med stigninger. En lidt vaklende start blev afløst af en mere sikker retning opad, da investorerne i denne uge ser frem til nyt fra den amerikanske centralbank, der holder rentemøde senere på ugen, og håbet er på fortsat støtte til aktierne.

Det var især energiaktierne, som trak det overordnede marked i plus, mens kommunikationsservice omvendt havde det svært - med fald til Facebook, der kom i kritisk lys efter massakren i Christchurch i New Zealand i weekenden.

Det brede S&P 500-indeks steg med 0,4 pct. Det teknologitunge Nasdaq gik samtidig op med 0,3 pct., og Dow Jones vandt det samme.

Tirsdag morgen fortsætter den positive stemning med plusser omkring 0,1 pct. i handlen med futures på de tre store amerikanske aktieindeks.

FEDERAL RESERVE I FOKUS

Investorerne var afventende denne mandag, mens de ser frem til onsdagens rentemelding fra Federal Reserve, Fed. Den klare forventning er en uændret rente, men fokus vil være på nyt om bankens kvantitative stramninger, da den er i færd med at reducere sin enorme obligationsportefølje, på bankens syn på USA's økonomi og på bankchefernes forventninger til renten senere på året.

- Markedet går aldrig opad i en lige linje, der er altid flod og ebbe, og der er en stabiliseringsperiode. Jeg føler, vi er inde i en sådan periode lige nu. Jeg venter, at Feds melding på onsdag vil være meget støttende for aktier, og det er også, hvad markedet venter, sagde Susan Schmidt, chef for amerikanske aktier hos Aviva Investors, til Bloomberg News.

Med til at holde en hånd under aktierne var også, at investorerne har haft mange penge på sidelinjen, der nu kommer ind i markedet. Investorerne sendte i sidste uge S&P 500 op med næsten 3,0 pct., og de tre største børshandlede fonde, ETF'er, som følger S&P 500, modtog netto 11 mia. dollar flere investeringer. Den største tilgang siden september.

ENERGI VAR TRÆKHEST

Blandt sektorerne vandt energiaktierne frem i S&P 500 med et plus på 1,4 pct., da olieprisen igen steg - femte handelsdag med plus ud af de seneste seks. Her var det oliekæmpen Exxon Mobil, som trak op med et plus på 1,2 pct., ligesom EOG Resources og olieserviceselskabet Schlumberger også bidrog med plusser på 3,5 og 2,3 pct. Olieserviceselskabet National Oilwell Varco var samtidig et af de to mest stigende selskaber i S&P 500 med plus på 6,2 pct.

Finans og cyklisk forbrug havde også en fin mandag med fremgang på godt 1,0 pct. hver især. Den vigtige it-sektor, som udgør cirka 20 pct. af S&P 500-indekset, vendte desuden et indledende minus på 0,1 pct. til et plus på 0,4 pct.

I den anden ende trak kommunikationsservice i minus med 0,8 pct. Det var forårsaget af et fald til Facebook på 3,2 pct. Verdens største sociale medie er i weekenden kommet i kritisk lys i forbindelse med den tragiske massakre på to moskeer i Christchurch i New Zealand, da gerningsmanden livestreamede sit angreb på Facebook, og det øger frygten for regulering af det sociale medie.

SYV DAGE I PLUS

Blandt de øvrige store selskabsnavne steg Apple og Microsoft begge for syvende dag i træk. Apple vandt 1,0 pct., og Microsoft steg 1,4 pct. Den tredje kæmpe i indekset, Amazon, gik samtidig frem med 1,7 pct., hvilket var med til at forklare den solide dag for cyklisk forbrug.

Der var også fremgang til bankaktierne, da Wells Fargo steg 2,1 pct., og Bank of America vandt 1,8 pct.

Boeing faldt derimod med 1,8 pct. I USA har det amerikanske transportministerium varslet, at det vil undersøge den godkendelse, luftfartsmyndighederne gav Boeing til at markedsføre flytypen 737 MAX, efter styrtet forrige weekend i Etiopien.

Både i toppen og i bunden af S&P 500-indekset fandt man mandag medicoselskaber. Øverst lå Edwards Lifesciences. Aktien vandt 6,2 pct., da et studie har vist, at anvendelsen af selskabets hjerteklap, som er lettere at give patienterne end standardbehandlingen, hvor patienternes brystkasse åbnes op, er bedre for patienterne.

I den anden ende faldt Boston Scientific 5,6 pct., da de amerikanske sundhedsmyndigheder vil se nærmere på risikoen for dødsfald ved brug af stent og balloner, som anvendes til at behandle patienter med indsnævrede arterier.

/ritzau/FINANS

Henning Lars Nielsen

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Relaterede nyheder