USA/lukning: Nvidia anførte fald - volatilitet fra optionsudløb udeblev

Udgivet den 24-06-2024  |  kl. 06:32  |  

Nvidia var fredag i modvind for anden handelsdag i træk, efter at teknologigiganten ellers tidligere på ugen kortvarigt overtog titlen som verdens største selskab målt på markedsværdien.

Titlen var dog kun til låns, og fredag trak Nvidia endnu længere væk fra førstepladsen, da selskabet anførte et større fald blandt de amerikanske chipaktier.

På indeksniveau var der kun tale om små udsving inden weekenden. Fredagshandlen var ellers præget af udløb af optioner på aktier, indeks og futures i USA - en begivenhed, der kaldes "triple witching", og som oftest medfører store udsving.

Med fald på 0,2 pct. til S&P 500- og Nasdaq-indekset og en marginalt positiv lukning for Dow Jones-indekset var de dog svære at få øje på fredag.

Mandag morgen peger handlen med futures på fald på 0,1-0,2 pct. for alle tre ledende indeks, når handlen indledes ud på eftermiddagen dansk tid.

Stemningen fredag var yderligere præget af en række blandede nøgletal fra USA. Mens temperaturmålingerne fra indkøbscheferne i USA var bedre end ventet, faldt andre nøgletal som de ledende indikatorer mere end ventet.

Opmærksomheden omkring Nvidia var ydermere forstærket af en justering af vægtningen i flere vigtige amerikanske indeks.

- Nvidias indeksvægt vil stige voldsomt - primært på bekostning af Apples, fortæller Steve Sosnick fra Interactive Brokers til Bloomberg News.

- Når man tager store vigtighed af megacap-teknologiaktierne i betragtning - særligt Nvidia - på tværs af de brede markedsindeks, er det ikke ufornuftigt af handlerne at være bekymret for store bevægelser sent på dagen, fortsætter han.

Nvidia satte sig fredag med 3,2 pct. En tilsvarende udvikling var også at se hos chipaktier som Micron Technology, Broadcom og Qualcomm, der faldt 1,4-4,4 pct.

Imens hindrede Microsoft et større fald med et plus på 1,0 pct., mens Apple kort tid inden lukning vendte et mindre plus til et fald på 1,0 pct.

Apple kunne fredag oplyse, at iPhone-producenten ikke vil udrulle sine nyligt annoncerede AI-funktioner i EU i år. Det skyldes en bekymring for, at selskabet vil overtræde EU's lovgivning Digital Markets Act.

- Vi er bekymret for, at kravene i DMA om interoperabilitet kan tvinge os til at gå på kompromis med integriteten i vores produktet på en måde på bekostning af privatlivs- og datasikkerheden, siger Apple i en meddelelse.

I et modsvar til Apple forklarede EU-Kommissionen, at Apple er velkommen til at udbyde sine tjenester i EU, så længe de overholder de gældende regler.

BOEING OVERVEJER KØB AF UNDERLEVERANDØR

Blandt højdespringerne fredag var Spirit Aerosystems, der er underleverandør til Boeing. Selvsamme Boeing skulle ifølge Reuters nærme sig en aftale om at købe selskabet tilbage.

Det sendte fredag Spirit Aerosystems op med 6,0 pct. Boeing vandt samtidig 0,2 pct.

I toppen af S&P 500-indekset endte medicinalselskabet Gilead Sciences med et plus på 3,2 pct. Selskabet offentliggjorde torsdag studiedata med midlet Lenacapavir, der med 100 pct. effektivitet hindrede smitte med HIV i kvinder. På dagen blev det belønnet med en stigning på 8,5 pct.

Blandt de mindre selskaber var der fremgang til biotekselskabet Sarepta Therapeutics på 30,4 pct., efter at de amerikanske myndigheder godkendte en anmodning om udvidet godkendelse af selskabets genterapi, der behandler en sjælden muskelsvindsygdom.

.\\˙ MarketWire

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯