USA/lukning: Stigninger forsvandt næsten til sidst trods plus til Apple og Microsoft

Udgivet den 11-09-2023  |  kl. 06:32  |  

Efter tre dage med kursfald så det længe ud til, at de amerikanske aktiemarkeder fredag ville slutte ugen med pæne stigninger, men kursfald til Tesla, Nvidia og flere store sundhedsnavne betød, at det endte med blot en beskeden fremgang.

De foregående dage var det bekymring for Apples salg i Kina, der havde presset verdens dyreste børsselskab tilbage, efter at styret i Beijing har forbudt regeringsansatte af benytte iPhone, en optrapning af konflikten på teknologifronten med USA, men fredag var aktien dog klædt let i grønt igen, om end den satte sig noget til sidst.

Med til at skabe en lidt bedre stemning var også, at torsdagens udtalelser fra flere chefer i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, som minimum peger på en pause i renteforhøjelserne på rentemødet om knap to uger.

Det brede S&P 500-indeks sluttede ugen med et plus på 0,1 pct., selv om det på et tidspunkt var oppe med 0,5 pct. På den baggrund endte det med et samlet ugeminus til hovedindekset på 1,3 pct.

Dow Jones steg sideløbende 0,2 pct. fredag, og Nasdaq vandt 0,1 pct.

- De amerikanske aktier sluttede ugen positivt, da investorerne klamrede sig til håbet om, at Federal Reserve kan styre udvikingen frem til en blød landing. Det var en dårlig uge for aktier, og listen over risici for udsigterne kan vokse næste uge, skriver Edward Moya, der er senioranalytiker i finanshuset Oanda, i en kommentar.

I denne uge offentliggøres flere vigtige nøgletal - herunder data for både forbruger- og producentpriser. Desuden er der risiko for en storstrejke hos de amerikanske bilkæmper.

Hvis man skal tro handlen med futures, ser mandagen ud til at starte med fortsat let positive toner. De tre ledende indeks i USA indikeres en positiv start på op til 0,2 pct.

APPLE OG MICROSOFT LØFTEDE

I S&P 500-indekset var det flertallet af sektorer, der steg. Bedst klarede energiaktierne sig med fremgang på 1,0 pct., da olieprisen fortsat svævede omkring sit højeste i et år efter en mindre fremgang fredag. Defensive forsyning gik desuden frem med 1,0 pct.

Dernæst fulgte kommunikationsservice med et løft på 0,4 pct., mens it og cyklisk forbrug flere gange svingede mellem minus og plus, men endte oppe med 0,0-0,2 pct.

Det var de to it-kæmper Microsoft og Apple, som sammen med Eli Lilly holdt en hånd under markedet fredag med plus på henholdsvis 1,3 pct. og 0,4 pct.

For Apples vedkommende var der tale om en vending, efter at de foregående to handelsdage kostede 190 mia. dollar på markedsværdien på grund af nyheden om forbuddet i Kina, som ifølge rygter vil blive bredt ud til flere myndigheder, statsejede virksomheder og organisationer.

INTEL PÅ PAUSE

I samme sektor fortsatte chipkæmpen Nvidia imidlertid ugens fald med 1,5 pct. Konkurrenten Intel, som de seneste år har været på hælene i konkurrencen mod Nvidia og AMD, faldt også 0,5 pct., og dermed blev det ikke til ti plusdage i træk.

Den senere tids fremgang for Intel skyldes nylige positive kommentarer fra ledelsen om udviklingen her i tredje kvartal, ligesom den tiltagende strid på det højteknologiske område mellem USA og Kina fremhæver det potentielt positive for Intel i at eje den største chipfabrik lokaliseret i USA.

Der var fredag også fald til Tesla på 1,2 pct., mens Amazon ligeledes i cyklisk forbrug steg 0,3 pct. I kommunikationsservice gik Meta Platforms tilbage med 0,3 pct., mens Alphabet steg 0,8 pct.

I sundhedssektoren, som bakkede marginalt, var der også fald til Thermo Fischer og Danaher på 2,5 og 2,6 pct., mens Novo-konkurrenten Eli Lilly atter red fedmebølgen og satte endnu en lukkerekord efter et plus på 2,3 pct.

.\\˙ MarketWire

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Seneste nyheder

17:54 Kobberprisen falder til laveste niveau i otte uger efter svage nøgletal fra Kina
17:52 Europa/lukning: Topdanmark tog toppen efter tilbud mens bejleren Sampo blev sendt ned
17:07 Kina kulegraver europæisk svinekød under fortsatte spændinger med EU
17:05 Mandagens obligationer: Renter gør lille comeback efter stort dyk
17:04 Mandagens aktier: Forsikringsaktier blæste til vejrs efter opkøbstilbud på Topdanmark
16:45 Bavarian sender vaccineansøgning til amerikanske myndigheder
15:58 Spar Nord følger trop og sænker renten
15:47 USA/åbning: Politiske bekymringer giver rød start mens Nasdaq jagter spinkel rekord
15:32 Valuta: Euro hænger fast i svækkelse mens politisk uro i Frankrig presser
15:29 ECB's Lagarde holder øje med markederne efter fransk turbulens
14:40 USA/tendens: Teknologi viser igen styrke - Nasdaq jagter rekord i ventet grøn start
14:36 Novos ugentlige insulin bliver lanceret i Canada
13:49 Autodesk har udsigt til grøn dag på børsen efter aktivistinvestors indtog
13:13 Vestas indgår betinget aftale om stort havvindprojekt i Nordsøen
13:04 Mærsk ser mulig påvirkning af fragt efter 24-timers strejker i Bremerhaven og Hamburg
12:51 DSV's saudiske ørkenprojekt ramt af forsinkelser
12:48 Storbank hæver forventninger til amerikanske aktier i år
12:27 Sparekassen Sjælland-Fyn opjusterer efter god aktivitet hos erhvervs- og privatkunder
12:08 Vestas modtager ordre på 192 MW i Rumænien
12:04 Europa/aktier: Forsikringsaktier indtager top og bund efter Sampo-bejleri