USA/middag: Smittevækst presser aktierne - cykliske aktier falder mest

Udgivet den 26-10-2020  |  kl. 17:53  |  

De amerikanske aktier falder ganske tungt fra ugens start. Rekordhøje tal for coronasmitten i både USA og Europa presser stemningen i bund, samtidig med at investorerne fortsat venter forgæves på en aftale om en ny hjælpepakke til USA's økonomi.

Det brede S&P 500-indeks falder kl. 12.40, lokal tid i New York, med 2,3 pct., mens Dow Jones bakker 2,9 pct., og teknologitunge Nasdaq smider 2,0 pct.

STIGNING I SMITTEDE OG INDLAGTE

Gennem den seneste måned er antallet af indlagte covid-19-patiener i USA steget med 40 pct., skriver New York Times, og fredag bød på ny dagrekord i antallet af smittede.

- Det er et bekymrende billede. Man kan blive nødt til at tage højde for, at der til midtvinter indføres afbrydere inklusive strikse kortvarige nedlukninger, lyder det fra David Stubbs, chefstrateg hos J.P. Morgan Private Bank, til The Wall Street Journal.

I weekenden kom Anthony Fauci, den øverste ansvarlig hos de amerikanske sundhedsmyndigheder for bekæmpelsen af corona, dog med den positive nyhed, at han venter en godkendt vaccine i december. Malurten i bægeret er dog, at Fauci ser store udfordringer med at producere og distribuere vaccine hurtigt.

VENTER PÅ STIMULUS

Trods positive signaler i sidste uge, så er det heller ikke lykkedes for politikerne i Washington at nå frem til en aftale om en fjerde hjælpepakke til den amerikanske coronaramte økonomi. De to hovedforhandlere, finansminister Steven Mnuchin og Demokraternes Nancy Pelosi, som er formand for Repræsentanternes Hus, skal dog tale sammen igen mandag.

- Den nuværende stemning er stiv og uengageret. Bekymringen omkring covid-19-pandemien og amerikansk finansiel stimulus dominerer markedet, siger Peter Rosenstreich, chef for markedsstrategi hos Swissquote Bank, til Bloomberg News.

CYKLISK HÅRDEST RAMT

Med den tiltagende smitte øges risikoen også for nedlukninger af økonomien, ligesom virksomheder og forbrugere ventes at agere mere forsigtigt. Derfor er det de cykliske sektorer, som falder mest i mandagens S&P 500-indeks.

Værst går det atter en gang for energiaktierne, som falder med 3,7 pct. Olieprisen bakker sideløbende med 3,2 pct. i USA. Det er vanen tro Chevron og Exxon Mobil, som hiver mest ned i sektoren med minusser på 2,8 og 3,0 pct.

Industriaktierne falder også med 3,1 pct., mens finans mister 2,9 pct. med fald til Berkshire Hathaway og JPMorgan Chase på henholdsvis 2,5 og 3,3 pct., og råvarer og materialer smider 2,7 pct.

It-aktierne undslipper ikke og mister 2,5 pct., mens kommunikationsservice taber 2,2 pct. Her er det Microsoft, som trækker mest ned med 2,9 pct., mens Facebook bakker 2,2 pct. Apple mister også 0,9 pct., og Alphabet smider 3,0 pct. Amazon, som hører hjemme i cyklisk forbrug, daler dog kun 0,2 pct. De fem store teknologinavne kommer alle med regnskaber i denne uge. Microsoft tirsdag, de øvrige torsdag.

STILLE REGNSKABSMANDAG

Netop på regnskabsfronten er denne mandag en smule mere afdæmpet. Stilhed før stormen. Der er dog kommet tal fra den amerikanske producent af elevatorer Otis, som sidste år blev udskilt fra industrikæmpen United Technologies.

Tallene fra har overrasket positivt i tredje kvartal, da den justerede indtjening per aktie var på 69 cent mod analytikernes forventning på 55, ifølge Bloomberg News, mens omsætningen landede på 3,30 mia. dollar mod ventet 3,21 mia. dollar af analytikerne. På en meget negativ mandag giver det dog et fald på 0,8 pct. til aktien.

Legetøjsproducenten Hasbro falder derimod tungt med 9,6 pct. Tallene for tredje kvartal var faktisk en tand bedre over hele linjen, selv om salget faldt 4 pct. i forhold til andet kvartal, men efter sidste uges meget stærke regnskab fra konkurrenten Mattel, så er det ikke nok, og derfor sælger investorerne ud af Hasbro.

I fokus mandag er også Dunkin, den med donuten. Aktien stiger 15,3 pct., da koncernen har bekræftet en historie i New York Times om, at Dunkin forhandler om et salg til Inspire. Avisen skrev søndag, at en handel kan prissætte Dunkin til 8,8 mia. dollar.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Shares❯  USA❯  Intraday❯ 

Relaterede nyheder