USA/tendens: Fald i vente efter kinesisk skuffelse

Udgivet den 15-08-2022  |  kl. 14:09  |  

Fremgangen på det amerikanske aktiemarked i slutningen af sidste uge er mandag afløst af udsigt til nedtur målt på handlen med futures for de tre ledende amerikanske aktieindeks.

For det brede S&P 500-indeks handles futuren ned med minus på 0,6 pct., og futuren for det teknologidominerede Nasdaq-indeks falder 0,4 pct. For de tunge aktiers Dow Jones-indeks falder futuren 0,6 pct.

Fredag steg det brede S&P 500-indeks 1,7 pct. trukket op af Apple, Alphabet, Amazon og Tesla. Nasdaq-indekset sluttede 2,1 pct. højere., og Dow Jones gik på weekend med et plus på 1,3 pct.

NEDTRYKKENDE NØGLETAL

Nedtrykkende kinesiske nøgletal har øget markedernes bekymring for udviklingen i den globale økonomi. Især energi- og råvare-aktierne er presset af den makroøkonomiske skuffelse fra Kina, som står for mere en 15 pct. af det globale olieforbrug og mere end halvdelen af den globale produktion af forarbejdet kobber.

De kinesiske tal viste, at detailsalget steg 2,7 pct. i juli i forhold til samme måned året før, mens økonomerne havde estimeret en forbedring i salget på 4,9 pct. efter en stigning på 3,1 pct. i juni som fulgte to horrible måneder med fald i salget på henholdsvis 11,1 pct. og 6,7 pct. i april og maj.

Industriproduktionen i juli steg 3,8 pct. mod en ventet stigning på 4,3 pct. oven på en stigning i juni på 3,9 pct.

Dataene viste samtidig, at investeringerne uden for landbruget i juli steg 5,7 pct. oven på en stigning på 6,1 pct. i juni. Økonomerne havde ventet en stigning i investeringerne i juli på 6,2 pct.

Og salget af ejendomme er samtidig droppet over 31 pct., hvilket også var tilfældet i juni.

Den kinesiske nul-tolerance politik over for covid-19 samt krisetegn i det kinesiske ejendomsmarked er den ikke overraskende baggrund for den skuffede kinesiske vækst, forklarer rentestrateg i Rabobank Lyn Graham-Tayler til Bloomberg News.

SURT FOR OLIE OG RÅVARER

Prisen på olie falder mandag 4,7 pct. til 87,72 dollar per tønde for den amerikanske referenceolie WTI, og prisen på den europæiske Brent falder tilsvarende 4,7 pct. til 93,50 dollar per tønde.

Selskabsspecifikt rammer skuffelsen energiselskaber som Exxon, Chevron, Halliburton og Marathon Petroleum Corp, som taber 1,6-3,3 pct. i det amerikanske formarked.

Aluminiumsproducenten Alcoa taber 3,3 pct. i formarkedet.

Frem mod åbningen ses også fald på 0,5-0,7 pct. for de store teknologiaktier som Apple og Amazon.

Helt skidt står det til for det canadiske mineselskab Turquoise Hill Resourtces, der taber 17,9 pct. i formarkedet på New York Stock Exchange, efter at selskabet har afvist et tilbud fra majoritetsaktionæren Rio Tinto om at overtage de resterende 49 pct. af aktierne, som Rio Tinto ikke allerede ejer, for 2,7 mia. dollar.

.\\˙ MarketWire

Henning Lars Nielsen

Tags:  Preview❯  Shares❯  USA❯