USA/tendens: Let grøn åbning i sigte - forhandlinger om gældsloft afventes

Udgivet den 26-05-2023  |  kl. 13:54  |  

Der er udsigt til mindre stigninger ved åbningen af det amerikanske aktiemarked fredag, mens handlerne ser med bekymret mine mod Washington, hvor der fortsat mangler at komme en afklaring om landets gældsloft.

Samtidig afventes dugfriske tal for den amerikanske inflation, der kan få betydning for retningen i dagens marked.

I future-markedet er der størst medvind til Nasdaq, der peger mod et plus på 0,4 pct. ved åbningen oven på et plus på 1,7 pct. torsdag, hvor særligt chipproducenten Nvidia var med til at trække teknologisektoren op.

S&P 500 og Dow Jones styrer begge mod stigninger på 0,2 pct. forud for åbningen, hvilket sker efter en fremgang på 0,9 pct. for S&P 500 torsdag, hvor Dow Jones omvendt bakkede 0,1 pct.

RYGTER OM FREMGANG I FORHANDLINGER

I USA hersker der stadig bekymring for, om den amerikanske stat i yderste konsekvens må misligholde nogle af sine obligationslån, hvilket i ugens løb har skabt usikkerhed på de finansielle markeder.

Ifølge Bloomberg News er en aftale om gældsloftet dog ved at tage form. Anonyme kilder vurderer over for nyhedsbureauet, at politikerne er tæt på at indgå en aftale om at forhøje gældsloftet, mod at der også lægges loft over statens udgifter de kommende to år.

Dagens vigtigste indspark fra nøgletalsfronten kommer klokken 14.30, hvor der offentliggøres nyt om den amerikanske centralbanks foretrukne inflationsmål, PCE kerneprisdeflatoren. Økonomerne venter en uændret prisstigningstakt på 4,6 pct. på årsbasis i april, viser data indsamlet af Bloomberg News.

På månedsbasis ventes priserne at være steget med 0,3 pct.

TØJPRODUCENT BRAGER OP

På aktiemarkedet nærmer regnskabssæsonen sig for alvor sin afslutning, men sent torsdag var tøjselskabet Gap på scenen med sit regnskab for første kvartal 2023/24.

Gap-aktien stiger 11,9 pct. i formarkedet, efter at selskabets regnskab for første kvartal endte bedre end ventet i markedet.

- Mens makro- og forbrugermiljøet fortsat er usikkert, understreger første kvartal vores evne til at levere forbedringer i virksomheden, lyder det blandt andet fra direktør og bestyrelsesformand Bob Martin i regnskabet.

Særligt bruttomarginen på 37,1 pct. overraskede positivt, idet analytikerne ifølge Bloomberg News blot havde ventet 34,6 pct.

Det gør også, at selskabet kom ud med et beskedent overskud per aktie justeret for engangseffekter på 1 cent, hvor analytikerne havde ventet et minus på 16 cent per aktie.

Gap ejer blandt andet tøjmærkerne Gap, Old Navy, Banana Republic og Athleta.

COSTCO SKUFFER

Supermarkedskæden Costco Wholesale skuffede omvendt på både omsætning og indtjening i tredje kvartal 2022/23, viser regnskabet offentliggjort torsdag aften.

Aktien stiger alligevel med 0,7 pct. i formarkedet.

I kvartalet omsatte selskabet netto for 52,6 mia. dollar, hvilket var 1,9 pct. mere end i samme periode sidste år, men det var under analytikernes forventninger på 53,83 dollar ifølge estimater fra Bloomberg News.

Indtjeningen per aktie faldt til 2,93 dollar fra 3,04 dollar, hvor analytikerne havde regnet med 3,30 dollar.

Det sammenlignelige salg - salget i supermarkeder, som har været åbne i mere end et år - voksede med 3,5 pct. opgjort eksklusive brændstof. Her var der estimeret 4,3 pct. af analytikerne.

Det sammenlignelige salg steg mindre i USA med 1,8 pct., mens det i Canada steg med 7,4 pct. På de øvrige markeder, herunder Mexico, var der en fremgang på 8,4 pct.

Costco driver 838 varehuse verden over. Størst er selskabet i USA med 578 lokationer, dernæst Canada med 107 forretninger, og på tredjepladsen kommer Mexico med 40 varehuse.

.\\˙ MarketWire

Trine Vestergaard

Tags:  Preview❯  Shares❯  USA❯