USA/tendens: Ny bankpanik sender futures lavere

Udgivet den 24-03-2023  |  kl. 14:11  |  

Uro om banksektoren har igen fået fat i markedet fredag, hvor futures for de tre ledende amerikanske indeks falder forud for åbningen i USA.

Værst står det til for Dow Jones-indekset, hvor futuren falder 1,1 pct., mens S&P 500-futuren falder 1 pct., og Nasdaq-futuren tynges med 0,6 pct.

Bankpanikken har bredt sig på ny i Europa, hvor bankaktierne dykker. Det smitter af på det amerikanske marked, der åbner for handel klokken 14.30 dansk tid - en time tidligere end vanligt, da tidsforskellen fortsat er forskudt, fordi amerikanerne har stillet om til sommertid før vi i Danmark følger trop over weekenden.

- Tilliden er skrøbelig, volatiliteten vil forblive høj og lovgiverne kan blive nødt til at gå endnu længere i arbejdet for at sikre en solid tiltro til det globale finansielle system, siger Mark Haefele, investeringsdirektør hos UBS Wealth Management, ifølge Bloomberg News.

DEUTSCHE BANK SMITTER AF PÅ BANKAKTIER

Denne gang er det Deutsche Bank i Europa, der træder stærkest frem og har tiltrukket sig investorernes opmærksomhed. Det er med til at skabe nervøsitet og sende aktierne ned.

Det skyldes, at prisen på at forsikre sig mod en mod en konkurs i den tyske storbank er steget markant torsdag, og ifølge Reuters i højeste tempo nogensinde, skriver nyhedsbureaet Dow Jones. En lignende udvikling så man i kriseramte Credit Suisse, op til at UBS overtog selskabet.

Samtidig er Deutsche Banks såkaldte AT1-obligationer faldet markant siden redningen af Credit Suisse i sidste uge. I forbindelse med redningen måtte ejerne af AT1-obligationer fra Credit Suisse se hele deres investering gå op i røg, mens aktionærerne trods alt fik en smule for deres aktier. Redningen brød med den normale tabsrækkefølge ved konkurser, hvor aktionærerne står først for, når tabene skal sluges, og obligationsejerne først derefter må tage deres tab.

Dertil kommer, at Credit Suisses redningskrans, UBS, nu ikke længere er den bank, den var, mener Jefferies ifølge Reuters. Det amerikanske børshus har således skåret sin anbefaling af UBS til "hold" fra "køb", da den tidligere anbefaling var baseret på en lavere risikoprofil og et fokus på organisk vækst.

- Alle de elementer, som UBS' aktionærer købte, er borte, formentlig i årevis, vurderer Jefferies i et notat ifølge nyhedsbureauet.

Oven i er UBS og Credit Suisse blandt en række banker, der undersøges af det amerikanske justitsministerium for at hjælpe russiske oligarker med at omgå sanktioner, rapporterede Bloomberg News torsdag.

Turbulens i banksektoren rammer især de mindre bankaktier. First Republic Bank falder 4,3 pct. i formarkedet, Pacwest falder 3,7 pct. og Western Alliance smider 2,4 pct.

JPMorgan-aktien falder 1,4 pct., mens Bank of America dykker 1,9 pct. i formarkedet.

ACCENTURE SKAL FYRE

Yderligere en it-virksomhed er på vej ud i en stor sparerunde. Denne gang er det den amerikansk-irske it- og konsulentvirksomhed Accenture.

I forbindelse med sit regnskab oplyser Accenture, at selskabet over de næste 18 måneder vil nedlægge 2,5 procent af sine stillinger. Det svarer omtrent til 19.000 stillinger.

Meddelelsen fra Accenture kommer, efter at store tech-virksomheder som Meta, der står bag Facebook, Googles moderselskab Alphabet, og Amazon alle har haft sparekniven fremme og nedlagt stillinger i tusindtal.

Hos Accenture er det særligt administrative stillinger, der skal skæres.

Aktien falder 0,9 pct. i formarkedet.

OLIEPRODUCENTER DYKKER PÅ LAVERE PRISER

Aktierne i Chevron og Exxonmobil falder også fredag, hvor oliepriserne er dykket til det laveste niveau i en uge, efter at den amerikanske regering har droppet planer om straks at genopfylde de strategiske olielagre, skriver Investing.com.

Prisen på en tønde amerikanske WTI-olie falder 3,6 pct. til 67,43 dollar fredag.

Chevron-aktien falder 2,1 pct. i formarkedet, mens Exxonmobil ligger 2,2 pct. lavere.

.\\˙ MarketWire

Trine Vestergaard

Tags:  Preview❯  Shares❯  USA❯