USA/åbning: Stærkt detailsalg løfter stemningen yderligere efter weekendens angreb

Udgivet den 15-04-2024  |  kl. 15:35  |  

En større fremgang i det amerikanske detailsalg bidrager mandag til en positiv stemning på aktiemarkederne i USA, hvor en del af uroen fra fredag har lagt sig.

Blandt højdespringerne er investeringsbanken Goldman Sachs, der før børsåbning har fremlagt et langt bedre regnskab end ventet.

Det brede S&P 500-indeks stiger 0,7 pct., Dow Jones øger 1,0 pct., og det teknologitunge Nasdaq-indeks vinder 0,6 pct.

Fredag kom det frem, at et iransk angreb mod Israel ville finde sted i de nærmeste dage, og natten til søndag blev 300 missiler og droner affyret mod Israel. Angrebet forårsagede kun mindre skader, da størstedelen af artilleriet blev skudt ned.

Frygten for en større eskalering sendte fredag aktierne ned med 1,2-1,6 pct., men markedet vurderer for nu, at den værste ufred har lagt sig.

- Det er fornuftigt at indregne mere geopolitisk risiko, men når alt kommer til alt, er aktiemarkedet kun omkring 2 pct. fra højeste niveau nogensinde, siger Timothy Graf, der er chefstrateg i State Street, ifølge Bloomberg News.

- Det var en tydeligt telegraferet geopolitisk udvikling. Og en del af de dårlige nyheder er allerede indregnet, fortsætter han.

Samtidig pynter det på stemningen, at det amerikanske detailsalg gik 0,7 pct. frem i marts mod en ventet fremgang på 0,4 pct.

GOLDMAN SACHS LEVERER STÆRKT I FØRSTE KVARTAL

Investeringsbanken Goldman Sachs kom væsentligt bedre ud af sit første kvartal, end det var ventet i markedet. Særligt bidrog indtægterne fra handel med rentepapirer, valuta og råvarer til den positive overraskelse.

Regnskabet belønnes fra start med et plus på 5,6 pct. efter et dyk på 2 pct. fredag.

I første kvartal voksede Goldman Sachs' nettoindtægter med 16 pct. til 14,21 mia. dollar mod ventet 12,98 mia. dollar ifølge Bloomberg News.

Her bidrog indtægterne fra handel med rentepapirer, valuta og råvarer (FICC) på 4,32 mia. dollar mod ventet 3,64 mia. dollar.

Indtjeningen per aktie er steget til 11,58 dollar fra 8,79 dollar i samme periode sidste år. Her lød konsensus på 8,81 dollar.

TESLA VIL FYRE HVER TIENDE

Tesla vil fyre en tiendedel af de ansatte globalt, skriver Bloomberg News med henvisning til mediet Electrek. Fyringerne kommer, da den amerikanske elbilproducent sælger færre biler.

Topchef Elon Musk citeres for at sige, at det er "flere med samme funktion og jobfunktioner i visse områder", der kommer til at stå for skud. Fyringerne ventes at løbe op i flere end 14.000.

Elbilproducenten har været ramt af en nedgang i antallet af leverancer. I første kvartal blev leveret 386.810 køretøjer, mens der var ventet 449.080 biler.

Tesla falder 1,0 pct.

Apple er ligeledes åbnet i rødt mandag, da salget af teknologigigantens iPhone bakkede 10 pct. i første kvartal, hvilket var mere end ventet. Tilbagegangen afspejler ifølge Bloomberg News en fortsat modgang i Kina trods en generel fremgang i branchen.

Aktien dykker 1,1 pct.

SALESFORCE MED MULIGT OPKØB

Salesforce starter mandag i rødt, efter at softwarekoncernen efter sigende skulle være i forhandlinger om et opkøb Informatica.

Hvis rygterne holder stik, vil "Salesforce forsøge at udvide sin tilstedeværelse på markedet for data og analyse", vurderer analytiker John DiFucci fra Guggenheim.

Selv om opkøbet kan have sin berettigelse, er der også risici forbundet, vurderer Tyler Radke fra Citi ifølge Bloomberg News.

Salesforce bakker 3,5 pct.

Softwareselskabet Blackbaud har modtaget et overtagelsestilbud fra investeringsselskabet Clearlake på 80 dollar per aktie.

Buddet er en forhøjelse, efter at Blackbaud tidligere har afvist et bud på 71 dollar. Clearlake ejer i forvejen 18,9 pct. af Blackbauds udestående aktier.

Rygterne svirrede allerede torsdag, hvilket sendte aktien op med 4,2 pct. Fredag bød på en stigning på 1 pct., og mandag fortsætter opturen i formarkedet med et plus på 2,7 pct. til 78,75 dollar.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  Market Open❯  Shares❯  USA❯ 

Seneste nyheder

17:59 Britisk olieserviceselskab falder 34 pct. til laveste niveau nogensinde
17:49 Europa/lukning: Philips på himmelfart og tæv til Deutsche Bank i lysegrønt marked
17:02 Mandagens aktier: Forårsstemning med mest grønt til Demant og Mærsk
17:00 Mandagens obligationer: Renten fortsatte ned efter godt inflationsnyt fra Tyskland
16:21 Saxo Bank får otte påbud efter tilsynsbesøg: "Bliver håndteret med største alvor"
16:01 Tesla-aktie sendes op med 10 pct. efter foreløbig godkendelse i Kina
15:41 Norden-topchef køber aktier for 1,5 mio. kr.
15:40 USA/åbning: Tesla og Apple sørger for fortsættelse af den grønne bølge
15:16 Bavarian har startet løbende registreringsansøgning i USA for nyt vaccinehåb
15:11 Valuta: Yen styrket mod dollar med mistanke om intervention
14:49 Analytiker overrasket over "krævende" estimater for Vestas' indtjening og ordrer
14:44 USA/tendens: Tesla har udsigt til solid medvind på endnu en grøn dag
14:16 Godt inflationsnyt syd for grænsen: Tyske forbrugerpriser stiger mindre end ventet
14:07 Analytikere inden Carlsberg-regnskab: Opjustering kan være på tapetet senere i år
14:04 Godt inflationsnyt syd for grænsen: Tyske forbrugerpriser stiger mindre end ventet
13:53 Europa/aktier: Philips i voldsom stigning efter forlig
11:42 Obligationer/middag: Renten fortsætter ned med fokus på inflationstal
11:24 Aktier/middag: Forårstemningen fortsætter med Demant i topform
11:13 ECB's Wunsch opfordrer til varsomhed med rentekommunikationen
10:37 Svensk økonomi sidder fortsat fast i recession - fjerde kvartal i træk med negativt BNP