Valuta: Dollar styrkes en anelse forud for inflationsdata

Udgivet den 14-05-2024  |  kl. 06:32  |  

Amerikanske dollar styrkes en anelse tirsdag morgen, hvor især japanske yen igen er tilbage på glidebanen med fornyet svækkelse, mens markedsdeltagerne spejder efter reaktioner fra de japanske myndigheder side.

Samtidig afventes ugens vigtigste økonomiske data, der er de amerikanske forbrugerpriser, som fremlægges onsdag.

Dollarindekset, der vægter amerikanske valuta over for euro, japanske yen, britiske pund, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner, ligger tirsdag morgen i 105,29 mod 105,09 mandag eftermiddag.

Onsdagens inflationsrapport vil sandsynligvis forme udsigterne for de amerikanske renter, og investorerne vil forsøge at estimere, hvilken vej den amerikanske centralbank, Federal Reserve, vil vælge i kølvandet på de seneste blødere end ventede amerikanske arbejdsmarkedsdata.

Markedet har skruet forventningerne til rentenedsættelser i år markant tilbage på grund af den klæbrige inflation, og der indregnes nu reduktioner på samlet 42 basispoint i år med 60 pct. sandsynlighed for en nedsættelse i september, ifølge CME Fedwatch.

Derfor er alle øjne rettet på onsdagens forbrugerprisindeks, som forventes at vise en stigning i kerne-forbrugerpriserne på 0,3 pct. på månedsbasis i april, efter en vækst på 0,4 pct. den foregående måned.

Kerne-forbrugerpriserne, der udelader fødevarer og energi, er et af Federal Reserves foretrukne målepunkter for inflationen.

Men allerede i dag, tirsdag offentliggøres det amerikanske producentprisindeks, der som forløber for onsdagens data vil kunne indikere en fornemmelse af, om inflationen er på vej ned mod Federal Reserves mål på 2 pct.

- Fokus vil fokusere på de nøgleelementer, der indgår i kerneudgifter til personligt forbrug, dvs. sundhedsydelser, porteføljestyring og indenlandske flybilletter, siger analytiker Tony Sycamore fra IG Asia i Singapore til Reuters.

Japanske yen er eneste valuta, der bevæger sig markant, da det massive gab mellem den ultralave japanske renter og renterne i andre store økonomier, og især de amerikanske, til stadighed presser den japanske valuta i knæ.

Det får markedet til at være på tæerne, da niveauerne, hvor der tidligere har være formodet intervention, nærmer sig med hastige skridt. Det seneste indgreb skete omkring 156,35 yen per dollar, et niveau, der allerede ligger bag kursudviklingen tirsdag morgen.

Japans finansminister Shunichi Suzuki sagde tirsdag, at den japanske regering vil arbejde tæt sammen med Bank of Japan om valutakursen for at sikre, at der ikke er gnidninger mellem deres gensidige politiske mål.

- Vi vil tage alle mulige foranstaltninger i brug for nøje at overvåge valutaen, lød det fra Suzuki, der tilføjede, at det er vigtigt for valutakursen at bevæge sig på en stabil måde, der afspejler fundamentale forhold, snarere end at fokusere på dens niveau.

Den sivende yen har fået andre asiatiske eksportorienterede lande til at overveje at lade deres respektive valutaer devaluere for at opretholde konkurrence-balancen.

Her står både Taiwan, Sydkorea og ikke mindst Kina i forreste række til at tilbagerulle den japanske valutafordel, og hvis startskuddet til en direkte asiatisk valutakrig lyder, kan det få store konsekvenser.

Dollar koster tirsdag morgen 156,45 yen mod 155,92 mandag eftermiddag.

Euro koster 1,0785 dollar mod 1,0804 dollar mandag eftermiddag, mens pund koster 1,2555 dollar mod 1,2563 dollar mandag eftermiddag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯ 

Seneste nyheder