Valuta: Draghis lempelser sender euro i laveste niveau siden 2017

Udgivet den 12-09-2019  |  kl. 15:00  |  

En pakke med aggressive pengepolitiske lempelser fra Den Europæiske Centralbank har torsdag svækket euro til det laveste niveau siden maj 2017 over for den amerikanske dollar.

Først og fremmest sænker ECB indskudsrenten med 10 basispoint til minus 0,50 pct. Det er dog ikke så meget rentenedsættelsen, som svækker euro, men nærmere meldinger om, at renten vil blive fastholdt på nuværende lave niveau, indtil inflationen er tæt på 2 pct.

Samtidig indfører ECB et tilbagekøbsprogram for obligationer til en værdi af 20 mia. euro om måneden med start i november.

- Svækkelsen af euro skyldes nok primært opkøbet af obligationer. Der er ikke nogen dato på, hvornår det program udløber, og det er nok primært det, der sender euro ned, siger valutastrateg i Nordea Niels Christensen til Ritzau Finans.

- Vi så faktisk indledningsvist, at euro styrkedes lidt, da det kom frem, at ECB "kun" sænkede renten med 10 basispoint. Det virkede som om, at markedet var lidt skuffet over det, men da man så fik kigget dybere ned og så de øvrige tiltag, heriblandt obligationsopkøbene, så svækkede det euro, uddyber valutastrategen.

Den fælles valuta ligger ved 14.55-tiden i bare 1,0944 dollar mod 1,1026 dollar kort før rentemeddelelsen og 1,0999 onsdag eftermiddag.

I USA skumler præsident Donald Trump over, at ECB er lykkedes med at svække euro, hvilket er en torn i øjet, da europæiske virksomheders konkurrenceevne dermed forbedres.

- De forsøger og lykkes med at svække euro over for den meget stærke dollar, hvilket rammer amerikanske eksport, skriver Trump på sin Twitter-konto og retter igen kritik mod sin egen centralbank, Federal Reserve.

- Fed venter, og venter og venter. De bliver betalt for at låne penge, mens vi betaler renter, tweeter Trump.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Tags:  Intraday❯  Forex❯ 

Relaterede nyheder