Valuta: Investorerne afventer inflationsdata og præsidentvalgsdebat

Udgivet den 10-09-2024  |  kl. 06:32  |  

Handlen på valutamarkedet tirsdag morgen foregår i snævre intervaller.

Markedsdeltagerne afventer nye økonomiske data, der kan indikere størrelsen af den amerikanske centralbanks forventede rentereduktion næste uge.

Dollarindekset, der vægter amerikanske valuta over for euro, japanske yen, britiske pund, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner, ligger tirsdag morgen i 101,69 mod 101,56 mandag eftermiddag.

Forrest i rækken af data står onsdagens amerikanske forbrugerpriser og dermed inflationsdata, der danner basis for en rentenedsættelse fra Federal Reserve i næste uge.

En blandet arbejdsmarkedsrapport sidste fredag formåede ikke at give et klart signal om, hvorvidt centralbanken vil levere en "almindelig" rentenedsættelse på 25 basispoint eller en dobbelt reduktion på 50 basispoint på det pengepolitiske møde næste tirsdag og onsdag.

Markedet afventer nu onsdagens forbrugerprisindeks for yderligere pengepolitiske indikationer, selvom Federal Reserve har gjort det klart, at beskæftigelsen nu har større fokus i bankens renteudvalg, Federal Open Market Committee (FOMC), end inflationen.

De overordnede prisstigninger estimeres til uændrede 0,2 pct. på månedsbasis i august, mens det i forhold til august sidste år estimeres en stigningstakt på 2,5 pct.

Da sidste uges arbejdsmarkedsrapport ikke virkede overbevisende i forhold til en nedsættelse på 50 basispoint, ser markederne nu mod de amerikanske inflationsdata, for at vurdere tempoet i forbundsbankens rentenedsættelser.

- Det står klart, at den økonomiske vækst er ved at miste momentum, og markedet nu ser ud til at fokusere på, om økonomien ender med en blød eller hård landing, noterer økonomer fra ING ifølge Reuters.

En svagere end ventet inflationsrapport kan styrke markedets forventninger om en stor rentereduktion, mens en stabil udvikling vil efterlade debatten om 25 versus 50 basispoint uafklaret. Det vurderer chefstrateg Charu Chanana fra Saxo Bank i Singapore ifølge Reuters.

- Samlet set forventes dollar at handle sidelæns eller styrkes, da de nuværende forventninger til Federal Reserves lempelse stadig virker overdrevne, siger Charu Chanana.

Markedet har nu indregnet en samlet lempelse på 110 basispoint i 2024, hvoraf minimum 25 basispoint materialiseres i næste uge.

Sandsynligheden for 50 basispoint sættes til 30 pct. ifølge CME FedWatch.

FOMC-medlemmer signalerede i sidste uge, at de er klar til at sætte gang i en række rentenedsættelser på baggrund af en afkøling på arbejdsmarkedet, der kan blive mere alvorlig, hvis ikke renten reduceres.

- Det gør det sandsynligt, at Federal Reserve vil vælge en nedsættelse på 25 basispoint for at undgå at signalere panik, samtidig med at de holder døren åben for mere aggressive nedsættelser senere på året, siger Charu Chanana.

Ud over vurderingen af FOMCs næste træk, kommer den amerikanske præsidentvalgs-debat tirsdag nat - en debat, der kan veje tungt i vælgernes indstilling til valget, der finder sted i november.

Og torsdag er det Den Europæiske Centralbank, der er på banen med pengepolitisk møde, hvor centralbanken vurderes at sænke renten igen.

Dollar koster tirsdag morgen 143,43 yen mod 142,74 yen mandag eftermiddag.

Euro koster samtidig 1,1035 dollar mod 1,1042 dollar mandag eftermiddag, mens pund koster 1,3067 dollar mod 1,3078 dollar mandag eftermiddag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯