Valuta: Markedet afventer fredagens vigtige amerikanske inflationsdata

Udgivet den 26-03-2024  |  kl. 06:32  |  

Der er stille på valutamarkedet tirsdag, hvor investorerne hiver lidt gevinster fra den seneste tids dollarstyrkelse i land, mens fredagens vigtig amerikanske inflationsdata afventes.

Dollarindekset, der vægter amerikanske valuta over for euro, japanske yen, britiske pund, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner, ligger tirsdag morgen i 104,19 mod 104,21 mandag eftermiddag.

Med en relativt let økonomisk kalender uden de store offentliggørelser inden påske slår rigtig igennem internationalt, er markedsdeltagernes fokus rettet mod fredagens fremlæggelse af den amerikanske centralbank, Federal Reserves foretrukne inflationsmål, kerneprisindeks for privatforbrug (PCE).

Indekset er en vigtig brik, når Federal Reserves renteudvalg skal vurdere inflationsudviklingen og dermed om om de mange stramninger fortsat har den ønskede effekt, og om der kan blive plads til en reduktion af de amerikanske renter.

Kerneprisindekset for privatforbrug ventes at være steget 0,3 pct. på månedsbasis og med 2,8 pct. på årsbasis i februar.

- Federal Reserves topchef har forsøgt at få markedet til at glemme aggressive renteforventninger fra starten af indeværende år, og han har altid fastholdt indikationen om, at det ville blive en ujævn vej frem. Men en stigning på 3 pct. eller mere, vil det helt sikkert skabe en masse bekymringer for, at vejen måske bliver endnu mere ujævn end forventet, siger analytiker Tony Sycamore fra IG Australia i Sydney til Reuters.

Skiftende meldinger fra Federal Reserves topfolk øger usikkerheden om bankens rentefremskrivning, der ved sidste uges pengepolitiske møde til manges overraskelse fastholdt tre rentereduktioner i år.

For få dage siden sagde chefen for den amerikanske centralbanks afdeling i Georgia, Federal Reserve of Atlanta , Raphael W. Bostic, at han nu blot venter en enkelt rentereduktion i år, samt at den meget vel kan falde senere end hidtil antaget.

Og mandag noterede Lisa Cook, som er styrerådsmedlem af Federal Reserve, at det er nødvendigt med en "forsigtigt" tilgang til rentelempelser, mens Austan Goolsbee fra Federal Reserves afdeling i Chicago, fortsat regner med, at det bliver til tre rentenedsættelser i USA i 2024.

- Det er svært for dollar at svækkes med en baggrund, hvor amerikansk vækst overgår væksten i resten af verden. Men det bliver endnu sværere svække den, når andre centralbanker lyder mere dueagtig end en dueagtig Federal Reserve, siger strateg Thierry Wizman fra Macquarie i Sydney til Reuters.

Både Den Europæiske Centralbank og Bank of England har indikeret, at rentenedsættelser er på vej, mens den schweiziske centralbank, Swiss National Bank, allerede i sidste uge overraskede alle med en rentereduktion.

Modsat står den japanske centralbank, Bank of Japan, til at stramme pengepolitikken yderligere efter sidste uges renteforhøjelse - den første i 17 år.

Men bankens fodslæbende tempo og de i et større perspektiv fortsat meget lave renter presser japanske yen mod de højere forrentede valutaer med dollar i centrum.

Den japanske finansminister Shunichi Suzuki sagde tidligere tirsdag, at han ikke vil udelukke nogen foranstaltninger til at imødegå yderligere yen-svækkelse, hvilket er et ekkokammer af mandagens advarsel fra vice finansminister Masato Kanda.

Yen er svækket mere end 1 pct. siden Bank of Japans renteforhøjelse i sidste uge og intet tyder på, at presset er aftagende så længe renteforskellen er så markant.

De japanske myndigheder er blevet mere og mere skingre i retorikken om ubehaget over valutaens svækkelse, da den nærmer sig flere årtiers lavpunkt.

- Men mens de siger, at de grundlæggende faktorer ikke retfærdiggør kursen, fortæller markedet dem noget andet, siger Tony Sycamore. Dollar koster tirsdag morgen 151,36 yen mod 151,42 yen mandag eftermiddag.

Euro koster 1,0842 dollar mod 1,0837 dollar mandag eftermiddag, og pund koster 1,2641 dollar mod 1,2644 dollar mandag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯ 

Seneste nyheder

17:46 Europa/aktier: Faldt fra rekordniveau anført af Siemens
17:09 Torsdagens obligationer: Status quo for renterne efter byge af nøgletal
17:04 Torsdagens aktier: Mærsk og Danske Bank trak C25 nærmere alle tiders rekord
16:53 Amerikansk indeks sætter rekord: Passerer psykologisk niveau for første gang
16:32 Mærsk-aktierne stiger efter nye kraftige ratestigninger
16:28 Novo ser ingen effekt på produktionen efter brand i Kalundborg
16:00 Bidens toprådgiver forsvarer nye toldsatser på kinesiske varer
15:42 USA/åbning: Rekordjagten fortsætter anført af Walmart og Chubb
15:23 Novo-aktien sendes i svingninger efter nyt om brand på byggeplads i Kalundborg
15:14 Valuta: Dollar finder fodfæste efter tre dage med svækkelse
15:00 Novo-rival har positive data med ugentligt insulin
14:54 Novo-aktien sendes i svingninger efter nyt om brand på byggeplads i Kalundborg
14:35 Novo-aktien sendes i svingninger efter nyt om brand på byggeplads i Kalundborg
14:32 USA: Lidt flere nytilmeldte ledige end ventet
14:27 North Media forventer mindre overskud på grund af udgifter til svensk opkøb
13:43 USA/tendens: Rekordjagt kan fortsætte efter solide præstationer fra Walmart og Cisco
13:18 Europa/aktier: Let sivende aktier efter ni dage med fremgang til rekord
12:24 Obligationer/middag: Rentestabilisering før byge af amerikanske nøgletal
11:48 Aktier/middag: Vestas trækker op og Zealand Pharma ned i tæt på fladt marked
11:29 Novo-rival har imponerende fedmedata: Men for tidligt at bekymre sig vurderer storbank