Valuta: Risikoaversion fra kinesisk uro styrker dollar

Udgivet den 28-11-2022  |  kl. 06:32  |  

Der er bud efter sikkerhed mandag morgen og dermed øget efterspørgsel efter amerikanske dollar, efter at der er opstået uro og uhørte demonstrationer i Kina med særdeles sjældne krav om præsident Xi's tilbagetrædelse.

Dollarindekset, der vejer den amerikanske valuta i forhold til euro, den japanske yen, det britiske pund, den canadiske dollar, schweizerfranc og den svenske krone, ligger ved femtiden mandag morgen i 106,40 mod 105,96 ved 17-tiden fredag eftermiddag.

Det er de fortsat strenge nul-covid restriktioner i Kina, der har været dråben, som har fået bægeret til at flyde over efter gentagne katastrofale hændelser, hvor nulcovid-restriktioner har forhindret hjælp til indespærrede kinesere i livsfarlig nød, mens fabriksarbejdere lever under kummerlige forhold på sovesale uden den fornødne hygiejne og forplejning. Samtidig kan den stærkt fodboldglade kinesiske befolkning se, at resten af verden har lagt covid bag sig med fyldte VM-stadioner i Qatar med tilskuere uden ansigtsmasker.

Det har sat gang i en hidtil uset bølge af civil ulydighed over alt i Kina, hvor personlige protester ellers er yderst sjældne. Samtidig accelererer antallet af nye covid sager i den generelt ikke vaccinerede befolkning til rekord på rekord.

Om, hvornår eller hvordan styret i Beijing vil reagere på situationen står hen i det uvisse, og det får investorerne til at sende offshore-yuan til et to-ugers lavpunkt mandag morgen, hvor den frit handlede yuan ramte 7,2600 yuan per dollar i den tidlige handel mod 7,1990 yuan fredag eftermiddag.

- De protester som vi har set fra beboerne, og de øjensynligt stigende spændinger og protester ... er i en grad noget, vi nok ikke havde ventet. Nu venter vi bare på regeringens reaktion på det som sker, siger chefanalytiker Chris Weston fra Pepperstone i Melbourne til Reuters.

Han vurderer, at centralregeringens reaktion er total uforudsigelig.

- Det betyder selvfølgelig, at der er tale om risikoaversion, siger Chris Weston.

De strikte covid-restriktioner har ramt Kinas økonomi hårdt, og har fået myndighederne til at implementere forskellige foranstaltninger for at genoplive væksten.

Fredag annoncerede den kinesiske centralbank, People's Bank of China (PBOC),en kommende reduktion af bankernes reservekrav på 25 basispoint med virkning fra 5. december.

- Hvis reservekravs-nedsættelsen er det eneste pengepolitiske værktøj, som PBOC implementerer, vil det næppe føre til en væsentlig stigning i bankernes udlån, siger cheføkonom Iris Pang fra ING ifølge Reuters.

Økonomen peger på, at de kinesiske virksomheder i øjeblikket står over for en opbremsning i detailsalget, stigende antal covid-tilfælde og faldende boligpriser.

Euro koster mandag morgen 1,0355 dollar mod 1,0405 dollar fredag eftermiddag, mens pund koster 1,2045 dollar mod 1,2100 dollar fredag eftermiddag.

Dollar ligger mandag morgen i 138,65 yen mod 139,05 yen fredag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯