Valuta: Skuffende inflationsdata giver rentehop og styrket dollar

Udgivet den 15-03-2024  |  kl. 06:32  |  

Amerikanske dollar står stærkt fredag efter endnu en inflationsindikator, der torsdag sendte de amerikanske statspapirrenter op og fik markedet til at reducere sandsynligheden for en rentenedsættelse fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Samtidig styrkes japanske yen på tiltagende spekulationer om en pengepolitisk stramning, der vil afslutte den kontroversielle nul-rentepolitik i Japan.

Dollarindekset, der vægter den amerikanske dollar mod euro, yen, pund, den canadiske dollar, schweizerfranc og den svenske krone, ligger fredag morgen i 103,44 mod 103,32 torsdag eftermiddag ved 17-tiden og 102,80 inden torsdagens inflationstal.

Det amerikanske producentprisindeks for endelig efterspørgsel steg 0,6 pct. i februar, hvor analytikerne havde imødeset en stigning på 0,3 pct. De høje producentpriser fulgte i kølvandet af tirsdagens forbrugerpriser, der også steg mere end ventet for anden måned i træk.

- Dataene fremhæver risikoen for, at det sidste stykker vej mod at tæmme inflationen i USA måske ikke er helt så let, som hvad vi har set til dato. Det kan give Federal Reserve endnu mere grund til at udskyde tidspunktet for eventuelle rentenedsættelser i 2024, siger markedschef Ryan Brandham fra Validus Risk Management ifølge Reuters.

Den amerikanske centralbank skal mødes i næste uge, og selvom markedet ikke forventer nogen ændring i renten, vil investorerne holde skarpt øje med de økonomiske fremskrivninger og kommentarer fra Federal Reserves topchef, Jerome Powell.

Rækken af skuffende inflationsrapporter har fået markedet til at skrue ned forventningerne til rentenedsættelser. Markedsdeltagere ser nu 60 pct. sandsynlighed for en rentenedsættelse i juni mod 74 pct. for en uge siden ifølge CME Fedwatch.

Samtidig indregnes der nu reduktioner på samlet 76 basispoint, hvilket ligger tæt på Federal Reserves egen fremskrivning fra december.

Også den japanske centralbank, Bank of Japan, holder pengepolitisk møde i næste uge, og her er markedet stærkt i tvivl om, hvorvidt banken vil eller ikke vil sætte en stopper nulrentepolitikken.

Nyhedsbureauet Jiji rapporterede torsdag, at Bank of Japan er begyndt at træffe foranstaltninger til at afslutte den negative rentepolitik, men alt afhænger nu af resultaterne af de overordnede lønforhandlinger på det japanske arbejdsmarked - shunto-forhandlingerne.

Forhandlingerne finder sted hvert år i foråret, og de foreløbige resultater ventes offentliggjort fredag.

Flere af landets største virksomheder har allerede meddelt, at de accepterer fagforeningernes krav om lønstigninger helt og fuldt.

- Et stærkt shunto-lønresultat ses bredt som den sidste brik i puslespillet, der vil få Bank of Japan til at slippe den ultralette pengepolitiske indstilling, siger valutastrateg Carol Kong fra Commonwealth Bank of Australia i Sydney til Reuters.

Strategen vurderer, at et resultat, der er højere end sidste års 3,8 pct. lønstigning vil understøtte et kortsigtet pengepolitisk exit og dermed en styrkelse af den japanske yen.

Dollar koster fredag morgen 148,35 yen mod 148,19 yen torsdag eftermiddag.

Euro koster fredag morgen 1,0877 dollar mod 1,0888 dollar torsdag eftermiddag, og britiske pund ligger i 1,2737 dollar mod 1,2747 dollar torsdag eftermiddag.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Forex❯