Vestas/Sydbank: Forlængelse i USA er godt nyt for branchen

Udgivet den 28-05-2020  |  kl. 14:20  |  

Det er godt nyt for vindmøllebranchen og Vestas, at Trump-administrationen har givet projektudviklere et år ekstra til at færdiggøre og støttesikre projekter, som de startede på i 2016 og 2017.

Det vurderer analysechef i Sydbank Jacob Pedersen. Han peger på, at det giver branchen et åndehul.

- Der må være så mange i vindindustrien, der drager et lettelsens suk. Særligt ejerne, men også hele leverandørkæden, pointerer Jacob Pedersen over for Ritzau Finans.

Ordningen indebar, at projekter, som blev startet i 2016, kunne opnå fuldt støttebeløb under PTC-ordningen - svarende til 24 dollar per megawatt-time over ti år - mens ordningen blev nedtrappet til 80 pct. for projekter startet i 2017.

Men efter de oprindelige regler skulle projekterne være afsluttet senest det fjerde år efter opstartsåret, således at projekter med opstart i 2016 skulle afsluttes i 2020 og projekter med opstart i 2017 i 2021.

Imidlertid har forstyrrelserne i forsyningskæderne efter udbruddet af covid-19 og manglende adgang til projektsites skabt frygt for, at man ikke kunne nå at gennemføre de planlagte projekter. Det er der nu forsøgt rådet bod på ved at give et ekstra år til at få møllerne i drift.

- Man kan nu ånde lettet op og konstatere, at det ikke bliver corona, der får den konsekvens, at udviklerne får meget færre indtægter, eller at leverandørkæden belægges med nogle helt urimelige bøder, fordi de ikke får projekterne i jorden til tiden, vurderer Jacob Pedersen.

MINDST 20 GIGAWATTT PÅVIRKET

Ifølge Recharge News omfatter de påvirkede projekter "mindst 20 gigawatt". Omkring 15 gigawatt efter de gamle regler skulle have været færdige i år for at opnå 100 pct. PTC, mens nogle gigawatt havde indtil 2021 med 80 pct. støtte svarende til 19,20 dollar per megawatt-time.

Den amerikanske vindmølleforening, AWEA, har tidligere estimeret, at coronaviruspåvirkningen skabte risiko for projekter med en samlet kapacitet på 25 gigawatt svarende til projektinvesteringer på 35 mia. dollar.

Chefen for AWEA, Tom Kiernan, udtrykker da også begejstring over et ekstra år til at få møllerne i jorden.

- Et ekstra år med "safe harbor" for 2016- og 2017-projekter giver den nødvendige fleksibilitet for industrien for at forhindre de øjeblikkelige skader fra Covid-19-forstyrrelserne - uden at det koster den føderale regering yderligere penge, siger Kiernan i en meddelelse.

For Vestas, kan der dog ifølge Jacob Pedersen også være risici forbundet med forlængelsen.

Mange vindudviklere, der muligvis ville have forceret færdiggørelsen inden udgangen 2020, kan nemlig nu tage den mere med ro.

- Så selv om det ud for en rentabilitetsbetragtning er en god ting, fordi man derved undgår ekstraomkostninger ved at forcere projekterne, så kan vi også stå med den situation, at det kommer til at skubbe noget af Vestas' omsætning i USA fra 2020 til 2021. Det bør investorerne ret beset være tilfredse med, men det er ikke sikkert, at de er det, siger Jacob Pedersen.

Han er dog ikke i tvivl om, hvorvidt nettoeffekten bør blive positiv for Vestas.

- Set hen over 2020 og 2021 bør det være positivt. Det mindsker simpelthen risikoen for nogle potentielt meget store regninger, lyder vurderingen.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  Shares❯ 

Relaterede nyheder