Von der Leyen er endnu ikke sikker på flertal bag toppost

Udgivet den 03-07-2024  |  kl. 14:25  |  

Ursula von der Leyen skal have 361 mandater bag sig i EU-Parlamentet. Ellers kan hun ikke fortsætte på posten som EU-Kommissionens formand.

Derfor er hun i disse dage i gang med møder med de politiske grupper i EU-Parlamentet forud for afstemningen, der ventes at blive holdt 18. juli.

Blandt de centrale grupper for von der Leyen er De Grønne, som SF er en del af. De Grønne ser gerne, at den tyske toppolitiker finder sit flertal med dem. Det siger SF's medlem af EU-Parlamentet, Kira Marie Peter-Hansen.

- Vi har en god dialog med Ursula von der Leyen, og vi håber, vi kan finde fælles fodslag blandt de fire proeuropæiske grupper. EU er ikke tjent med et spinkelt flertal, der ikke er manøvredygtigt, siger hun.

Ud over De Grønne bliver Ursula von der Leyens egen borgerlige EPP-gruppe, samt den socialdemokratiske S&D-gruppe og den liberale Renew-gruppe regnet for den EU-pro kerne i parlamentet.

- Fællesmængden for de fire grupper findes i vores respekt for retsstaten, vores ubetingede støtte til Ukraine, og vores respekt for menneskerettigheder, siger Kira Marie-Peter Hansen.

Alligevel har De Grønne endnu ikke forpligtet sig på at stemme på von der Leyen.

Indtil videre kan hun derfor ifølge mediet Politico "kun" regne med 350 medlemmer af parlamentet.

Det er de medlemmer af EPP-gruppen, S&D-gruppen og Renew-gruppen, som direkte har forpligtet sig på at stemme på von der Leyen.

Derfor er hun fortsat afhængig af at finde opbakning uden for de tre grupper, der ellers på papiret burde kunne mønstre det nødvendige flertal bag von der Leyen.

Det kan komme til at koste politiske indrømmelser, hvis eksempelvis De Grønne skal om bord:

- Det helt afgørende for os, i fald vi skal støtte en kommissionsformand, er, at vi ikke udvander den klimalovgivning, vi har vedtaget sammen, og at vi får et 2040-mål og tilhørende opdateret sektorlovgivning.

- Derudover er støtten til Ukraine og beskyttelsen af retsstaten og menneskerettigheder en betingelse for, at vi kan bakke op om von der Leyen, siger Kira Marie Peter-Hansen.

Von der Leyen skal dog også tage hensyn til hendes samarbejde med stats- og regeringscheferne i Det Europæiske Råd.

Her ligger tyngden nu til højre for midten, og derfor kigger Ursula von der Leyen også mod den konservative og EU-skeptiske ECR-gruppe, som Italiens premierminister, Giorgia Meloni, tilhører.

ECR-gruppen gik frem ved valget, og Meloni har derfor offentligt kritiseret, at topposterne blev fordelt uden om hende på sidste uges topmøde. Dermed blev der ikke lyttet til vælgernes stemme ved valget, mener hun.

De Grønne, Renew og S & -gruppen har på deres side i valgkampen truet med at trække støtten til von der Leyen, hvis hun åbenlyst baserer sit flertal på Meloni og ECR.

De Grønnes medformand, Bas Eickhout, advarer fortsat om, at det kan få konsekvenser, hvis von der Leyen går med ECR:

- Hun spiller et farligt spil i det øjeblik, hun begynder at shoppe lidt rundt i ECR, fordi du måske vinder 25 stemmer fra eksempelvis den italienske delegation og potentielt mister 20 fra S&D-gruppen, siger Bas Eickhout til Politico.

Men han tror, at von der Leyen har "en god chance", hvis hun i stedet baserer sit flertal på De Grønne.

/ritzau/

Redaktion

Seneste nyheder