8 gode råd til investering

Udgivet den 26-02-2020  |  kl. 10:10  |  

I en tid, hvor negative renter gør sit indhug i private kunders bankopsparinger landet over, er der næsten kun fordele at hente, ved at placere sine penge i aktiver. 

Selvom de mange markeder godt kan virke forvirrende at holde styr på, så er der i dag enkle værktøjer, som alle kan drage fordel af. 

Hvis din pension eller opsparing vil vokse med udfordringerne, hellere end at svinde bort i rentesvigt, så bør du læse denne guide til, hvordan du bedst kommer i gang med at investere

1. Forstå de relevante termer

Gearing, stop-loss/take-profit, volatilitet og meget andet investeringsvolapyk kan nemt virke uforståeligt, men er ikke desto mindre nødvendigt at forstå, hvis man vil få det bedste ud af sine investeringer. 

Hvis du er usikker på terminologien, så læs eventuelt en begynderguide til aktier her, så kan komme godt i gang og få hjælp til alle relevante investorudtryk.

2. Bestem, hvor meget du ønsker at investere. 

Første skridt på handelsvejen er at finde ud af, hvor mange penge, du ønsker at investere. Der er ingen garanti for hurtige penge, når det kommer til investeringer. 

De sikreste fonde, aktier og indekser på markedet har årligt afkast i mellem 10% og 30%. 

Udbytte udbetales ligeledes også kun en gang årligt. Derfor skal dine penge helst også kunne stå investerede i længere perioder. 

Du må derfor være klar på, at de penge der investeres, bliver stående til målet er nået. Du bør altså ikke investerer mere, end det du ved du kan undvære fra din opsparing det næste stykke tid. 

3. Tjek de forskellige handelsplatforme

Udover de almindelige fondsbørser, så er der i dag et hav af handelsplatforme, som alle har sine fordele og ulemper. 

De fleste indlånsbanker har i dag egne platforme, hvorfra deres kunder kan holde deres værdipapirer i depot. 

4. Undersøg markederne

Lige så meget forskelligt som denne verden tilbyder os, lige så meget forskelligt tilbyder markedet. 

Det kan hurtigt virke overvældende, når man ser både råstoffer, aktier og kryptovalutaer i en stor, blinkende smeltedigel. 

Derfor bør du på forhånd gøre det klart for dig selv, hvad du vil investere i. 

Alle markeder findes heller ikke på de etablerede handelsplatforme. Lånemarkedet, boligmarkedet og selv vinmarkedet kan være profitabelt, uden nogen anden indsats end investeringen. 

Hvis du er i tvivl om, hvordan du finder det rigtige marked for dig, kan du tjekke dette brede udvalg af muligheder for investering.

5. Læg en sund strategi og hold fast på den

Omkostninger, risiko og afkast skal altid ses i en sammenhæng. Hvis risikoen er helt i bund, bør du overveje, om afkastet er de løbende omkostninger værd. Hvis risikoen er i top, skal omkostninger og potentielt afkast ses i forhold til dette. 

Men en egentlig strategi kan kunne komme fra investoren selv. Søger man et relativt sikkert afkast, kan det være en fordel at investere i en fond eller et indeks.

Her er det årlige afkast muligvis ikke så højt, som eks. kryptovalutaer, men til gengæld næres der en større tillid overfor det marked, både blandt investorer og de virksomheder, som indgår i indekset. 

Når du begynder at investerer, så hold dig til strategien, men se den samtidigt kritisk an. Køber og sælger du til de rigtige priser, og hvor høje omkostninger har dine handler? 

Det er sjældent, at nogen mennesker rammer helt plet i første forsøg. Vær derfor beredt på, at din strategi sandsynligvis må modificeres en smule af omgange. 

Se ikke dette som et nederlag - Sådan er det for de fleste. Se det hellere som en erfaring, du allerede har tjent igennem dine investeringer. 

6. Forstå Long/Short

De to vigtigste begreber i investeringer oversættes bedst med "køb" og "sælg" på almindeligt dansk. Begreberne er essentielle, da repræsenterer den værdi et givent marked har, afhængigt af om man vil købe eller sælge det pågældende marked. 

Den forskel, der er mellem køb- og salgsprisen kaldes spredning. Købsprisen vil altid være lavere end salgsprisen. 

Man er derfor nødt til at tjene spredningen ind, før handlen kan give profit. I bund og grund sikrer spredningen platformen profit. 

Spredningen varierer fra marked til marked. Som oftest har de "sikreste" markeder også den mindste spredning, imens usikre markeder har en større spredning. 

De forskellige platforme har egne udgangspunkter for spredning, og dette bør derfor undersøges, når du finder din platform. 

7. Hold øje med mindre markeder

Som tidligere nævnt kræves der tid, hvis man skal se sin indeksinvestering i en stabil vækst. 

Søger man mere eksplosiv vækst, kan andre, mindre markeder være af interesse. Veletablerede kryptovalutaer kan hurtigt stige op imod 10% på en handelsdag. 

Den mest kendte af disse, Bitcoin, evnede næsten en 20-dobling i løbet af 2017. 

I markeder, der er så volatile, kan der både være mange penge at hente, men også at tabe. Lad derfor ikke fristelsen holde den sunde fornuft tilbage. 

8. Forstå gearing

For den mere risikovillige investor, er det muligt at geare sin investering, hvis man ønsker hurtigere handler i veletablerede markeder. 

Ved gearing, også kaldet leverage, af en investering låner man penge af handelsplatformen, som tillægges investeringen. 

En gearing på 2 betyder så, at man har lånt et beløb tilsvarende det, man selv skød i investeringen. Geare man med 20, så investeres der 100.000 i stedet for 5.000. 

Man tjener derved det afkast, som både ens egne og de lånte penge producerer. Således kan en gearing på 20 hurtigt få en konservativ guldvækst på 0,7% til at virke 20 gange større. 

Handel med gearing er muligt i de fleste strategier, men er mest effektivt på kortere sigt. Mange daytradere (investorer, der køber og sælger et aktiv i løbet af samme dag) benytter sig af gearing.

Det spænder bredt, hvor meget en investering kan geares, men de fleste udbydere af gearing i Europa holder sig inden for en gearing på 100. Bemærk venligst, at gearing ikke udelukkende fungerer som en profitmultiplikator. 

"Lånet" fra platformen kan nemlig ikke bare hæves, men er bundet til investeringen. 

Det vil sige, at så snart positionen har mistet den værdi, som din egentlige investering repræsentere, da lukkes handlen, og lånet tilbageføres. 

Med en gearing på 100 på en købsposition er det dermed muligt at fordoble sin investering, hvis markedet stiger 1%. Omvendt, så kræver det heller ikke mere end 1%, før hele investeringen er tabt. 

De fleste platforme, som udbyder gearing, tager ikke renter for tjenesten. Det skal dog nævnes, at der påløber daglige gebyrer for ydelsen, som skal ses som et tillæg til kurtagen. Langt de fleste investorer, der gør sig på de gearede markeder, ender med tab. 

Platformen Etoro, der har markeret sig som en større aktør inden for de sidste år, oplyser at 65% af deres klientel mister penge på gearede investeringer. 

Du bør derfor overveje grundigt, om din strategi kan bære gearing. 

Selvom gearing kan byde på hurtige penge, så er det ikke sikkert, at det er for dig. Og man investerer aldrig for andres skyld. Derfor er det bydende nødvendigt, at din strategi er skudsikker, før du bevæger dig ud i de gearede positioner. 

Selvom det sandsynlige tab er mindre ved ikke-gearede positioner, bør du også her hele tiden sørge for at pleje din strategi. 

Med tiden ændrer markedet sig, lige så vel som at du bliver mere erfaren. Man skal gerne have det godt med det aktiv, som man sætter sine penge i. Ellers kunne de lige så godt være blevet i banken. 

Udgivet af: Penge