Den gådefulde rente

Udgivet den 25-02-2005  |  kl. 13:21  |  

Det synes som om, at markedet gradvist er ved at acceptere, at renterne er på vej op i USA, vurderer Jyske Bank i den ugentlige handelsstrategi. Fed synes faste i kødet og selvom inflationen stadig er relativt lav, peger flere indikatorer på stigende prispres: Produktivitetsvæksten er faldet, og det samme er dollaren.

Den svage dollar er en medvirkende årsag til, at varepriserne nu stiger efter flere år med fald. Dertil kommer, at råvarepriserne, herunder ikke mindst olien, er med til at løfte prisniveauet.

Af referat fra Fed-mødet den 1./2. februar fremgik det, at medlemmerne venter en stabil underliggende inflation, forudsat at renten stadig hæves i et afmålt tempo. Man vurderede også, at den reale Fed funds stadig er under det niveau, der er foreneligt med en stabil inflation (Fed funds 2,5 pct. og CPI 3,0 pct.).

- Der er med andre ord flere renteforhøjelser i vente, og Greenspan tager markedet alvorligt. Stadig flere markedsdeltagere tolker bemærkninger som et tegn på, at Fed vil se ”blod i gaden” enten i det finansielle system eller realøkonomien, før man stopper med renteforhøjelserne, vurderer Jyske Bank og fortsætter:

- Men stigningen i de kortere renter er ikke slået igennem i de lange renter, og at det forholder sig sådan, står for Greenspan som noget af ”en gåde”. Når han formulerer det sådan, er det fordi markedsdeltagerne dermed sender det signal, at den gældsatte amerikanske økonomi ikke tåler et løft i renteniveauet, og det pikerer naturligvis Greenspan.

Realrenten er stadig negativ i USA, og pengepolitikken er fortsat lempelig. Det vil understøtte væksten og aktierne på kort sigt. Men Fed har gang på gang sendt det klare signal, at der er flere renteforhøjelser i vente, og det vil være med til at begrænse stigningspotentialet i de amerikanske aktier i år. Historisk har strammere pengepolitik især lagt en dæmper på IT-aktierne, mens mere defensive sektorer som eksempelvis sundhedspleje og konsumentvarer typisk klarer sig bedre, når renterne stiger.

- Hvis der er ét aktiemarked, der burde tage imod budskabet om stigende inflation og renter med kyshånd, er det markedet i Japan. Stigende inflation i japansk økonomi vil være et ”tegn på liv”. Deflationen har endnu ikke sluppet sit tag i økonomien definitivt, men udviklingen går i den rigtige retning. Investorerne er overinvesteret i kontanter og obligationer og underinvesteret i aktier, og stigende inflation er netop en af de faktorer, der kan føre til et skift i allokeringen til fordel for aktier, vurderer Jyske Bank.

- Til gengæld tyder intet på, at vi i Europa vil opleve rentestigninger i de kommende måneder. Væksten i den tyske økonomi, som er Europas største, var negativ i 4. kvartal. Den stærke euro lægger en dæmper på både inflationen og væksten, og det giver større pengepolitiske frihedsgrader i Euroland end i USA. Vi er derfor stadig af den opfattelse, at europæiske og japanske aktier vil klare sig bedre end amerikanske i år, konkluderer Jyske Bank.

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder