Novo-aktie i svingninger på meldinger om FDA-granskning - NY2

Udgivet den 14-03-2013  |  kl. 16:09  |  

De amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, er ved at undersøge et studie, der muligvis kæder en række diabetes 2-medikamenter, deriblandt Novo Nordisks Victoza, sammen med betændelse i bugspytkirtlen. Det fortæller FDA i en meddelelse.

Nyheden kom frem kort efter kl. 15 torsdag dansk tid via Bloomberg News, der kunne fortælle, at FDA undersøger studier fra en forskergruppe, der antyder, at midlerne fører til celleforandringer på et præ-kræftstadie.

- FDA evaluerer uoffentliggjorte, nye forskningsresultater af en gruppe akademiske forskere, der antyder en øget risiko for betændelse i bugspytkirtlen, og præ-kræft celleforandringer (pancreatic duct metaplasia) i patienter med type 2-diabetes behandlet med en medicinklasse kaldet "incretin mimetics", skriver FDA i meddelelsen.

Forskerne har undersøgt vævsprøver fra et "lille antal" patienter, som døde af ukendte årsager. FDA har efterfølgende bedt forskerne om at komme med yderligere detaljer om studiet samt de anvendte vævsprøver, så myndighederne selv kan undersøge sagen.

- FDA har ikke nået nogen ny konklusion omkring sikkerhedsrisici ved incretin mimetics-gruppen. Denne tidlige udmelding er kun ment for at oplyse offentligheden og folk i sundhedssektoren, at FDA har tænkt sig at indsamle og evaluere denne nye information, skriver FDA og lover at fortælle, når den ved mere.

FDA nævner, at medikamenter som Novo Nordisks Victoza (Liraglutid) og de konkurrerende midler Byetta og Bydureon (Exenatid) fra Amylin og Januvia (Sitagliptin), der markedsføres af Merck, er med i incretin mimetics-gruppen. Det oplyses dog ikke eksplicit, hvilke midler, patienterne i studiet blev behandlet med.

Nyheden kommer kun tre uger efter, at en gruppe forskere ved Johns Hopkins-universitetet offentliggjorde et studie, der såede tvivl om sikkerhedsprofilen ved en række GLP-1-analoger, heriblandt Byetta og Januvia.

Straks efter de første meldinger fra FDA, viderebragt af Bloomberg News, faldt Novo-aktien til kurs 992 fra kurs 1001 før nyheden, og siden har den været tilbage oppe i kurs 999 og nede i kurs 990. Kl. 16.10 ligger den i 994 kr., hvilket svarer til et fald på 1,3 pct. mod onsdagens lukkekurs.

/ritzau/FINANS

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk


Seneste nyheder