USA/aktier: Budget- og gældskrise begynder at tynge for alvor
De amerikanske aktiebørser er begyndt at reagere for alvor på den fastlåste politiske situation om budgettet og gældsloftet i Washington. Nervøsiteten for, at de amerikanske politikeres stejle holdninger i spørgsmålene ikke vil kunne få enderne til at mødes i et forlig, vokser, og med advarsler fra blandt andet Den Internationale Valutafond (IMF), vælger investorerne at sælge ud af aktiebeholdningerne frem for at satse på en politisks opblødning.
Dow Jones Industrial Average sluttede torsdag med et fald på 0,9 pct. i 14.996,48, og det bredere S&P 500-indeks endte ligeledes 0,9 pct. lavere i 1678,66. Også teknologiaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med et fald - her på 1,1 pct. til 3774,34.
Der er lidt mere optimisme at hente fredag morgen, hvor de amerikanske aktiefutures handles med stigninger på 0,1 pct. i Asien.
- Jeg tror, at investorerne endeligt er begyndt at hæve øjenbrynene. Jo længere det fortsætter, jo mere nervøse bliver de. Og når investorerne først bliver nervøse, sælger de først og spørger bagefter, siger aktiechef Joseph Saluzzi fra Themis Trading i New Jersey til Bloomberg News.
Der er god grund til at være nervøs, for hvis ikke Kongressen kommer frem til et forlig, vil USA gå i betalingsstandsning om mindre end to uger. Det fik torsdag Den Internationale Valutafonds topchef Christine Lagarde til at understrege, at det er helt afgørende, at de amerikanske politikere finder fælles fodslag og beslutter sig for at forhøje gældsloftet.
- Regeringens nedlukning er slemt nok, men fejler man i forhold til at løfte gældsloftet, vil det være langt værre, og det kunne i meget alvorlig grad skade ikke kun amerikansk økonomi, men hele den globale økonomi, lød det fra Christine Lagarde.
Hun betegnede det som en "afgørende mission", at problematikken bliver løst så tidligt som muligt.
Den amerikanske gæld ventes at ramme gældsloftet den 17. oktober, hvor mulighederne for den kreative bogføring, der hidtil har holdt kreditorerne fra døren, ventes at være opbrugt. Men siden budgetkrisen satte ind natten til tirsdag, er hårdknuden vokset, og de republikanske, der følger den hårde linje, ønsker at kæde budgettet sammen med gældsloftet i en samlet løsning, som indebærer, at præsident Barack Obamas allerede lovfæstede sundhedsreform - kaldet Obamacare - pilles ud.
Politikerne er indtil videre ikke kommet tættere på en løsning på statsbudgettet for 2014, hvilket betyder, at flere statslige funktioner nu har ligget stille tre dage i træk.
Investorerne fik ikke megen hjælp fra torsdagens nøgletal. De amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i servicesektoren, ISM non-manufacturing, faldt mere end ventet i september, mens antallet af nytilmeldte ledige var en smule lavere end estimeret.
Til gengæld har nedlukningen af dele af det amerikanske statsapparat betydet, at fredagens vigtige jobrapport for september udskydes på ubestemt tid. Jobskabelsen er en af den amerikanske centralbanks vigtigste pejlemærker i forhold til, om de pengepolitiske stimuli i form af de månedlige obligationsopkøb for 85 mia. dollar skal reduceres.
/ritzau/FINANS
Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1185
- næste ›