Fredagens aviser med Novozymes, PFA og Jysk

Udgivet den 24-04-2015  |  kl. 06:32  |  

BØRSEN

DANSK BIOTEKKOMET ER 10 MILLIARDER VÆRD I USA

På få måneder er danske Forward Pharmas markedsværdi steget 51 pct. på børsen i New York, selvom selskabet ingen varer har på hylden endnu. Investorerne er så sikre på, at Forward Pharma og finansdirektør Joel Sendek vinder patentkrigen mod en amerikansk biotekgigant, at selskabets børsværdi eksploderer. Biotek er højt at flyve, dybt at falde, pointerer Asger Aamund. (Forside, side 6-7)

DYNE-LARSEN I DANSK MILLIARDOPKØB

Jysk-stifteren Lars Larsen fortsætter sin stime af opkøb. Denne gang er der tale om den Holstebro-baserede møbelproducent Actona Company, som nu er på Jysk-ejeren Lars Larsens hænder. To jyder har sat sig sammen, og begge er tilfredse, lyde det fra Lars Larsen. Målet er at fordoble omsætningen. (Side 8)

ÆRKERIVAL SKØD BEL AIRS MARERIDTSÅR I GANG

Det er piloter hos ærkerivalen Dancopter, som fik Trafikstyrelsen til at sætte Bel Air under lup. Dancopter tippede myndighed om sikkerhedsbrud i Bel Air. Ejer Susanne Hessellund har konfronteret Dancopter-direktør. (Side 10)

PROFESSOR: PFA BØR TJEKKE BESTYRELSEN

En ny formand i PFA bør se på bestyrelsessammensætningen som noget af det første, efter han er valgt. Det mener bestyrelsesekspert Flemming Poulfelt fra CBS, efter det torsdag kom frem, at PFA’s nuværende formand, Svend Askær, trækker sig næste år grundet et hårdt modsætningsforhold til andre funktionærorganisationer i bestyrelsen. (Side 12)

MANGEL PÅ ØKOLOGI KOSTER KUNDER

Økosalget boomer, men udbuddet er for lille, så Danish Crowns økokødforretning, Friland Food, må næsten hver dag sige nej til nye kunder og ordrer fra eksisterende aftagere i både Danmark og udlandet. Det kræver to års omstilling før en landmand kan kalde sig økolog. (Side 14-15)

STATEN SCORER 16 MIA PÅ BANKPAKKERNE

Oprydningen efter krakkede banker har foreløbig været en guldåre for staten, og beløbet stiger. Det viser en ny, økonomisk status over striben af bankpakker, som skiftende regeringer har sat i søen for at hjælpe banksektoren igennem finanskrisen. Vi har fået pakker men ingen gaver, siger bankerne. (Side 16-17)

KINA-PROBLEM I BEDRING FOR NOVOZYMES

Fra starten af året oplever Novozymes fremgang på det næststørste marked, Kina, der gennem 2014 var en stor udfordring for enzymproducenten. "Der er ingen tvivl om, at hvis vi skal levere vores 8-10 pct., skal vi også have vækst i Kina", siger finansdirektør Benny Loft.

REGERINGENS ELBILNØL SENDER LADEGIGANT OVER SUNDET

Manglende afklaring på elbilafgiftens fritagelse får nu opladerproducenten Clever til at udvide markedet til Sverige, hvor man har et højere ambitionsniveau. (Side 20)

BERLINGSKE BUSINESS

VIRKSOMHEDER SKABER JOB - MEN KUN I UDLANDET

De store danske virksomheder skaber masser af nye job, men det sker i udlandet. De 25 største virksomheder herhjemme har således reduceret antallet af ansatte i Danmark med tæt ved 17.300 personer siden 2008. Omvendt har de samme virksomheder oprettet hele 78.800 nye job i Kina, USA, Tyskland, Polen og masser af andre lande. (Forside, side 4-5)

LUFTSLAGET OM DANMARK

Der udvides med jumbofly hos to af de mest offensive selskaber, Norwegian og Emirates, når slaget om fremtidens flykunder skal kæmpes. De er ikke er bundet af historiske netværksalliancer, men med deres globale tankegang flyver de fra konkurrenterne. Krigen mellem de to involverer ikke mindst København. (Forside, side 8-9)

FORTROLIGT LÆK: FORMANDEN BLEV PRESSET UD AF PFA

Den egentlige årsag til Svend Askærs exit som formand for PFA er, at han og Lederne står i et "hårdt modsætningsforhold" til andre funktionærorganisationer i bestyrelsen. Det skriver han selv i en intern mail til hovedbestyrelsen for Lederne. (Side 6)

JYLLANDSPOSTEN ERHVERV

REALKREDITKUNDER RASER OVER PRISHOP Oppositionen har kaldt erhvervs- og vækstministeren i samråd om de stærkt stigende bidragssatser på realkreditlån. Der fokuseres meget på at låse renten fast, men det ville være bedre at kunne låse bidragssatsen fast, mener en ejendomsadministrator. (Forside, side 6-7)

DYNEKØBMAND I NYT MILLIARDOPKØB I MØBELBRANCHEN

Lars Larsen har overtaget møbelvirksomheden Actona Company, der producerer og sælger møbler til 90 lande. Actona Company er en af Nordeuropas største møbelvirksomheder med en omsætning på 1,1 mia. kr., og dermed får virksomhederne i Lars Larsen Group en samlet omsætning på 24,5 mia. kr. (Side 4)

ØKOLOGISKE VARER RIVES NED AF HYLDERNE

Salget af økologiske varer i danske supermarkeder voksede i 2014 med 6 pct. til 6,2 mia. kr. Det fremgår af nye opgørelser fra Danmarks Statistik. Væksten i 2014 blegner imidlertid sammenlignet med den helt aktuelle udvikling i salget af økologiske varer. (Side 4)

LØVEN RAMT AF PATENTUDLØB

Det gamle danske medicinalselskab Leo Pharma oplevede strid modvind i 2014 og kæmper for at blive stående på stedet. Leo Pharma gik i 2014 kun marginalt frem i omsætningen, der var plaget af patentudløb i USA. Meget bedring er der ikke i vente i 2015. (Side 8)

DIGITALE VIDEOKIOSKER TIL KAMP OM FILMMARKEDET

Flere spillere ser muligheder i markedet for online videokiosker. Men spørgsmålet er, om de kan konkurrere med all you can eatmodeller som Netflix på den ene side og illegale pirattjenester på den anden. (Side 8-9)

LUFTENS LAVPRISREBEL VIL GERNE SKRUE NED FOR PROVOKATIONERNE

Ryanairs topchef kunne ikke lade være med at sende et voldsomt verbalt angreb mod SAS, da han optrådte i København. Michael O'Leary forsøger at fylde hullerne i Ryanairs skrammede omdømme. (Side 12-13)

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Tags:  Danske Aviser❯ 

Seneste nyheder

17:46 Europa/lukning: Kinesisk medvind trak Moncler op og Stoxx 600 i rekord
17:03 Fredagens aktier: Lunkne forventninger til Novo trak C25 i rødt
17:01 Fredagens obligationer: Nyt om inflationen i Europa og USA sendte renten ned
16:53 Trump lover at samarbejde med Ukraine og Rusland om at slutte krig
16:15 Bavarian får sænket kursmålet til 260 kr. fra 300 kr. hos Nykredit
16:03 USA: Michigan-indekset steg mere end ventet i september
15:41 USA/åbning: S&P 500 tilbage på rekordsporet efter afdæmpede prisstigninger
15:35 Svigt hos skattevæsenet får rolle i straffesag om udbytteskat
15:26 USA/BI: Nye inflationstal retfærdiggør Federal Reserves store rentenedsættelse
14:27 Lundbeck vil forstå kronisk nervesygdom bedre med nyt studie
14:25 USA/tendens: Beskedne fald i sigte efter ugens tredje rekord
13:27 Skako-kontrakt endelig bekræftet af marokanske OCP
13:25 Europa/aktier: Moncler anfører Stoxx 600 på rekordkurs
12:58 Novo sendt til bunds af JPMorgan: Analytikere ser risiko for Wegovy-skuffelse
12:21 KORR: LVMH knytter bånd til Moncler og sender aktien til vejrs
12:16 LVMH knytter bånd til Moncler og sender aktien til vejrs
12:05 Obligationer/middag: Pænt inflationsdyk i Europa tynger renten inden nyt fra USA
11:52 Aktier/middag: Kinesisk medvind til Carlsberg trumfes af tungt fald i Novo
11:15 Lave inflationstal fra Frankrig og Spanien øger væddemål på rentenedsættelse i oktober
11:11 Alm. Brand udpeges som muligt opkøbsmål for Gjensidige af Danske Bank