USA/lukning: Rekorder på handelsoptimisme og stærke data fra Kina

Udgivet den 16-12-2019  |  kl. 22:09  |  

De amerikanske aktier røg igen mandag i vejret. Investorstemningen var fortsat høj på baggrund af sidste uges delvise handelsaftale mellem Kina og USA, ligesom en bedring i kinesiske nøgletal også løftede synet på den globale vækst.

Derfor blev det til nye rekorder på række i det amerikanske. S&P 500-indekset steg med 0,7 pct. til nyt topniveau på 3191,43 point, og indekset er nu gået op med 27,3 pct. siden årets start.

Nasdaq-indekset vandt endnu mere med 0,9 pct. og satte også rekord i 8814,23, ligesom Dow Jones gik frem med 0,4 pct. til nyt topniveau i 28.234,94 indekspoint.

STÆRKE DATA FRA KINA

Sidste uges delvise handelsaftale var stadig primus motor bag aktiestigningerne, da det handelskrigen hang som den største risiko over markedet, og da den har sat sine spor i de økonomiske data - særligt i den kinesiske økonomi.

Men netop fra Kina var der mandag morgen positivt nyt, da både detailsalget og industriproduktionen i november overraskede positivt med øget vækst i forhold til oktober. Så gjorde det mindre, at der var lidt skuffelse fra tysk økonomi og blandede tal fra USA.

Medvinden på handelsfronten var dog igen det altoverskyggende tema, og præsident Trumps øverste økonomiske rådgiver, Larry Kudlow, slog enhver nagende tvivl ned ved at slå fast, at første del af handelsaftalen er "absolut afsluttet".

- Med mindre vi får nogle dårlige data, tror jeg, markedet vil fortsætte med at ride, for det var en stor, stor forhindring markedet overvandt med denne fase 1-aftale, sagde Esty Dwek, chef for global markedsstrategi hos Natixis Investment Managers, til The Wall Street Journal.

Ifølge Dwek ses der nu også mere positivt på selskabers indtjeningsudsigter for 2020.

APPLE I REKORD - IGEN

Apple og Facebook bidrog mest af alle til fremgangen blandt selskaberne. Apple steg med 1,7 pct. til 279,86 dollar - atter rekord. Æbleaktien har nu vundet 77,4 pct. siden nytår.

Facebook var i sidste uge under pres på medieskriverier om, at amerikanske konkurrencemyndigheder vil begrænse integrationen mellem det sociale medies forskellige platforme, Facebook, Instagram og Whatsapp. Mandag var der dog lidt comeback, og aktien steg 2,0 pct.

Microsoft vandt desuden 0,7 pct., og inden for teknologi bidrog Googles ejer, Alphabet, med et plus på 1,0 pct., mens chipproducenten Broandcom, som fredag faldt på meldingen om mistede ordrer i nogle forretningsområder, mandag kom tilbage med en fremgang på 2,4 pct.

Verdens største flyproducet Boeing gik dog den anden vej, da det i weekenden kom frem, at koncernen overvejer at suspendere produktionen af ulykkesflyet 737 MAX, som stadig har globalt flyveforbud. Aktien faldt med 4,3 pct. og trak mest af alle ned i S&P 500.

UBER OG TESLA I KURSHOP

Mandag var heller ikke en god aktiedag for International Flavours and Fragrances (IFF). Ingredienskoncernen går sammen med Duponts tilsvarende virksomhed. IFF betaler aktier, der sikrer Dupont en ejerandel på mere end 55 pct. i IFF, og et engangsbeløb på 7,3 mia. dollar for at skabe en ingredienskæmpe på 45,4 mia. dollar. Investorerne var ikke helt overbeviste, og aktien faldt mest af alle i S&P 500 med 10,4 pct.

Så havde verdens største samkørselstjeneste Uber det en del bedre. Aktien vandt 5,5 pct. på nyheden om, at koncernen vil sælge sin Uber Eats-forretning, madudbringning, i Indien i en handel til en værdi af op mod 400 mio. dollar, skrev Bloomberg. Det kan signalere besparelser, og Eats-forretningen har en markant ringere indtjeningsevne en samkørselsforretningen.

Uber er trods mandagens stigning stadig i minus med 33 pct. i forhold til introduktionskursen på 45 dollar i maj.

Elbilsproducenten Tesla var også i kurshopla med et plus på 6,5 pct. Aktien steg, da den ellers Tesla-skeptiske analytiker Dany Levy fra investeringsbanken Credit Suisse i en kommentar fremhævede, at Tesla er foran konkurrenterne på to afgørende områder - software og batterievne.

/ritzau/FINANS

Sten Blindkilde

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯