USA/middag: Uroen mildnes og plus til tunge Alphabet

Udgivet den 06-01-2020  |  kl. 18:33  |  

Efter en åbning med entydige minusser på 0,4-0,6 pct. er den negative stemning på de amerikanske børser aftaget i løbet af formiddagen amerikansk tid.

Torsdag middag er det teknologidominerede Nasdaq-indeks endda kravlet til et plus på 0,1 pct., mens det brede S&P 500-indeks og de tunge aktier i Dow Jones-indekset fastholder reducerede fald på henholdsvis 0,1 pct. og 0,2 pct.

Grundtonen i markedet - såvel i USA som globalt - sættes fortsat af uroen efter USA's luftangreb i Irak fredag.

- Spændingerne i Mellemøsten skaber bekymringer for investorerne efter det, der har været en rigtig god periode for markedet. Nogle bruger det helt sikkert som en grund til at tage et skridt tilbage, siger Rick Meckler, der er partner hos Cherry Lane Investments, til nyhedsbureauet Reuters.

Natten til fredag udførte USA et luftangreb i Irak, som kostede den magtfulde iranske general Qassem Soleimani livet, og det har skabt frygt for en større krise i Mellemøsten. Drabet fik Iran til at true med gengældelse, og det fik omvendt den amerikanske præsident, Donald Trump, til at meddele, at USA har udset sig 52 iranske mål for militære angreb, såfremt Iran gør alvor af truslen.

Uroen trækker investorerne mod sikre aktiver som obligationer, men understøtter også til en vis grad aktier i forsyningsselskaberne, som aktiemarkedet tillægger samme stabilitet som statspapirer. Underindekset for forsyningsaktier stiger 0,2 pct.

Mere specifikt styrkes også kommunikationsindekset til et plus på 0,7 pct. efter opgradering af anbefalingen af Alphabet, som er selskabet bag Google, til "køb" fra "hold" hos Pivotal Research Group. Aktien stiger 2,1 pct.

På markedets grønne side ses også energiaktierne, der drager fordel af de stigende oliepriser. Mandag middag handles den retningsgivende Brent-olie for 68,84 dollar per tønde svarende til en stigning på 0,4 pct., og en af de tunge amerikanske aktier - Exxon-aktien - ligger ved middagstid 0,7 pct. højere.

KLÆKKELIGT FALD TIL ÆGLEVERANDØR

Cal-Maine, der er den største leverandør af æg i USA, er mandag i strid modvind på børsen, efter at selskabet har præsenteret svage regnskabstal for andet kvartal af det skæve regnskabsår 2019/20 med et tab per aktie på 21 cent. Analytikerne havde ventet en indtjening per aktie på 3 cent ifølge Bloomberg News.

Omsætningen faldt til 311,5 mio. dollar, hvor analytikerne ifølge Bloomberg News havde ventet en toplinje på 324 mio. dollar. Aktien dykker 9,7 pct.

BOEING VIL ØGE GÆLD

Der er også fokus på Boeing, efter at Dow Jones Newswires med henvisning til anonyme kilder har kunnet fortælle, at selskabet overvejer at udstede ny gæld for at hjælpe økonomien, der er tynget af omkostninger til selskabets 737 Max-fly.

Flymodellen har været holdt på jorden siden marts efter på to fatale flystyrt, og selskabets problemer afledt af ulykkerne har blandt andet kostet Dennis A. Mullenburg stillingen som administrerende direktør for selskabet.

Ifølge Dow Jones Newswires overvejer Boeing også at reducere anlægsinvesteringerne, fastfryse opkøb og skære i forsknings- og udviklingsbudgettet for at spare. Aktien tynger mandag middag Dow Jones-indekseT med et fald på 0,8 pct.

POSITIVE PMI-TAL

Kort efter åbningen fik handlerne nye nøgletal for de amerikanske indkøbschefers syn på udviklingen i servicesektoren i december, som viste sig bedre end ventet.

Den endelige opgørelse over PMI Service endte på indeks 52,8, men der ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg News hos økonomerne var der ventet et indeks på 52,2, som også den første opgørelse havde vist. Måneden før blev der rapporteret om et PMI Service-indeks på 51,6. Samtidig steg det samlede PMI-tal for måneden til indeks 52,7 fra 52,0 måneden før.

/ritzau/FINANS

Henning Lars Nielsen

Tags:  Shares❯  USA❯  Intraday❯