Valuta: Optræk til panik fra start på mandagens handel i Asien
Der var optræk til panik på de finansielle markeder fra starten på handlen mandag morgen.
Kraftige kursfald på børsen i Tokyo, fortsat faldende amerikanske renter og futures samt eksorbitante drop i kryptomarkedet stod med flammeskrift som overskrift.
Og selv om investorerne har besindet sig lidt siden de første times panikhandel, er der fortsat markante forskydninger på tværs af aktiverne. Det rammer blandt andet japanske yen, der igen styrkes markant, mens det bredere valutamarked er mere uberørt.
Dollarindekset, der vejer den amerikanske valuta over for euro, den japanske yen, det britiske pund, den canadiske dollar, schweizerfranc og den svenske krone, ligger mandag morgen i 103,07 mod 103,16 ved 17-tiden fredag eftermiddag og mod 104,34 sidste mandag.
Yen ramte er tilbage på niveauet over for dollar fra før årets store udsalg satte ind i januar, efter at de asiatiske markeder fik lejlighed til at reagere på fredagens svage amerikanske arbejdsmarkedsrapport.
Rapporten satte gang i storudsalg af risikable aktiver, mens renterne styrtdykkede, mens investorerne vurderede, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, er godt i gang med at få den amerikanske økonomi til at crash-lande ved den fodslæbende tiltang til de fortsat vigende økonomiske data.
Fredagens svage jobdata kommer oven på en række svage regnskaber fra de store teknologivirksomheder og øgede bekymringer omkring den vigende kinesiske økonomi, som har fået investorerne til at søge mod sikkerhed.
Samtidig indregner markedet nu en rentenedsættelse fra Federal Reserve på 50 basispoint i september i forventning om, at bankens renteudvalg - Federal Open Market Committee (FOMC) - indser, at de er faldet bag om kurven og at de økonomiske data er så overbevisende, at en større rentereduktion er nødvendig.
Renten på den toneangivende amerikanske T-bond er faldet over 40 basispoint siden sidste mandag, hvilket er det det største ugentlige fald siden covidpandemien slog til i marts 2020.
Ses der på futureshandel indregner markedet over 70 pct. sandsynlighed for en reduktion på 50 basispoint på FOMCs næste møde i september.
Ikke alle lader sig rive med af begejstring, og der er da også fare for, at markedsreaktionen er overgjort.
- Markedspriserne har en rentenedsættelse på 50 basispoint fra Federal Reserve på mødet i september, hvilket jeg synes vil være for meget. Den amerikanske økonomi viser tegn på afmatning, men det er ikke så slemt, som markedet prissætter, vurderer valutachef Masafumi Yamamoto fra Mizuho Securities i Tokyo over for Reuters.
Markedet indregner 155 basispoints nedsættelse inden nytår, og en tilsvarende reduktion i 2025 ifølge CME FedWatch.
Mens yen styrkes er det ikke meget bevægelse i hverken euro eller sterling over for dollar.
Men når det gælder risikovalutaen over dem alle - bitcoin - står nervøsiteten i markedet i lys lue. Kryptovalutaen falder som en sten og er nu næsten 20 pct. fra den seneste top i marts 2024.
- Det er en markant påmindelse om, at Bitcoin og kryptovalutaer generelt er risikoaktiver og sidder i den yderste ende af risikospektret, siger analytiker Tony Sycamore fra IG Australia til Reuters.
Bitcoin ligger mandag i 54.674 dollar mod 59.449 dollar fredag eftermiddag og 66.354 dollar for en uge siden.
Samtidig koster dollar mandag morgen 145,28 yen mod 146,68 yen fredag eftermiddag og 156,25 som var sidste uge top tirsdag.
Euro ligger samtidig i 1,0923 dollar mod 1,0923 dollar fredag eftermiddag, mens pund koster 1,2797 dollar mod 1,2807 dollar fredag eftermiddag.
.\\˙ MarketWire
Tags: Forex❯
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1185
- næste ›