Danske storbanker enige om aftenens rentegyser i USA: Markedet har for høje forventninger

Udgivet den 18-09-2024  |  kl. 09:19  |  

Der er lagt op til en rentegyser af rang og måske en skuffelse blandt investorerne, når den amerikanske centralbank, Federal Reserve, kl. 20 dansk tid er klar til at sænke renten.

En rentenedsættelse er italesat så tydeligt på forhånd, at den på ingen måde vil overraske nogen, men om den bliver på 25 eller 50 basispoint er der stor usikkerhed om.

Hos Danske Bank, Nordea og Jyske Bank synes der dog at være samstemmighed om det mest sandsynlige udfald: Rentenedsættelsen bliver (formentlig) kun på 25 basispoint.

IKKE GRUND TIL STOR NEDSÆTTELSE

- Vi forventer en rentenedsættelse på 25 basispunkter leveret med en dosis dueagtig vejledning om, at amerikansk økonomi har det godt, og at Fed er klar til at gøre mere på de kommende møder, skriver chefstrateg Frank Øland hos Danske Bank.

- I den aktuelle situation, hvor vækst og arbejdsmarked køler af, men stadig på en måde, der er konsistent med en blød landing, ser vi ikke grund til en ekstraordinær stor rentenedsættelse, tilføjer han.

Også hos Jyske Bank hælder chefanalytiker Tina Winther Frandsen til en nedsættelse på 25 basispoint, men hun afviser ikke, at den bliver dobbelt så stor.

- Vores prognose indebærer, at Fed sænker renten med 25 basispoint, men da Fed-folkene ikke har forsøgt at korrigere den aggressive markedsprisning, vil vi ikke helt afvise, at Fed starter med en rentenedsættelse på 50 basispoint. Også selv om det risikerer at sende et signal om, at Fed er meget alarmeret over vækstsituationen, skriver Tina Winther Frandsen i en kommentar.

I forhold til markedsreaktionen er det ifølge analytikeren dog ikke kun størrelsen på dagens rentenedsættelse, der er vigtig. Også de fremadrettede signaler spiller en væsentlig rolle.

MARKEDET INDPRISER MERE END 25 BASISPOINT

Ifølge Nordea har markederne indpriset omkring 60 pct. sandsynlighed for en stor rentenedsættelse på 50 basispoint, men også hos Nordea venter analytikerne dog kun en nedsættelse på 25 basispoint.

- Det er usædvanligt at have så stor usikkerhed omkring beslutningen før rentemødet, men det skyldes, at investorerne er blevet i tvivl om, hvorvidt den amerikanske forbundsbank har forsøgt at kommunikere gennem to artikler fra henholdsvis Wall Street Journal og Financial Times, skriver Nordea .

Artiklerne blev offentliggjort i den foregående uge, og her blev der argumenteret for, at det vil være fornuftigt med en større rentenedsættelse på 50 basispunkter.

- Nordea forventer dog, at den amerikanske forbundsbank vil nedsætte styringsrenten med 25 basispunkter og dermed signalere, at den kommende rentenedsættelsescyklus vil være langsommere end obligationsmarkedets nuværende konsensusforventning om, at styringsrenten vil blive nedsat med omkring 120 basispunkter inden udgangen af året, skriver Nordea.

TONER PÅ PRESSEKONFERENCE KAN ÆNDRE INITIALE REAKTIONER

Hvis centralbanken kun sænker med 25 basispoint, og dermed måske skuffer dele af markedet, så vil den umiddelbare reaktion ifølge Frank Øland være at sende renter og dollar højere og aktiekurser lavere.

- Fed kan bruge deres dot plot (skema med ventede rentejusteringer fremadrettet, red) til at signalere, at der er større rentenedsættelser i vente forude og dermed dæmpe markedsreaktionen. Hvis Powell også lykkes med en dueagtig tone på pressekonferencen, kan han muligvis vende det meste af den indledende negative markedsreaktion i aktiemarkedet, vurderer Frank Øland.

Hvis rentemødet munder ud i en rentenedsættelse på 50 basispoint vurderer han, at den indledende reaktion vil være at sende aktiekurserne højere, men bekymringer om vækstudsigterne kan hurtigt begynde at belaste markedet.

- Rentenedsættelser på mere end 0,25 pct. er sjældne og sker som regel i ekstraordinære situationer, som for eksempel da pandemien brød ud. Investorerne kan derfor hurtigt begynde at spekulere i, om Fed er kommet for sent i gang og hvad der gør Fed så bekymret, at de starter ud med en ekstraordinær stor rentenedsættelse, skriver Frank Øland.

I så fald venter han, at Powell vil skulle bruge pressekonferencen til at signalere, at Fed ikke er bagud med rentenedsættelserne, og at den amerikanske økonomi er robust.

.\\˙ MarketWire

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  macro❯ 

Seneste nyheder

17:57 Europa/lukning: Amerikansk rentenedsættelse gav aktieoptur - tysk indeks sendt i rekord
17:50 Finansminister Yellen ser Feds rentenedsættelse som et positivt tegn
17:11 Torsdagens aktier: NKT endte i rekord efter amerikansk rentenedsættelse sendte indeks op
17:04 Torsdagens obligationer: Amerikansk rentenedsættelse gav skvulp og status quo i Danmark
16:53 Tysk ejendomsselskab på himmelflugt efter forbedret aftale fra moderselskab
15:58 Bavarians koppe- og mpoxvaccine bliver godkendt af EMA til unge
15:53 USA/åbning: Indeks sendes i rekord efter stor rentelettelse løfter risikolyst
15:51 Rentenedsættelser giver udsigt til øget potentiale for S&P 500-indekset spår BMO
15:44 Rockwools finansdirektør sælger aktier for 1,8 mio. kr.
15:08 Tyskland vil foretrække en børsnotering af forsyningsselskabet Uniper
14:54 Svenske SEB's finansdirektør træder tilbage
14:35 Amerikansk aktivitetsindeks overrasker positivt
14:33 USA: Færre nytilmeldte ledige end ventet
14:27 USA/tendens: Amerikanere byder op til aktiefest efter bekymringer er ryddet af vejen
14:12 Factset går grøn dag i møde efter opløftende regnskab
13:57 Mobileye indikeres 9 pct. højere efter Intel afviser salg af aktieandel
13:33 Europa/aktier: Amerikansk rentelettelse giver aktieoptur og sender tysk indeks i rekord
13:30 Bank of England holder som ventet renten i ro - pundet når højeste niveau i over to år
13:02 ALK ser stort potentiale i markedet for peanutallergi
11:46 Obligationer/middag: Let stigende rente efter stor amerikansk rentelettelse