FAKTA om Totalkredit og Nykredits fremtidige samarbejde om realkreditlån

Udgivet den 25-09-2024  |  kl. 13:51  |  
Arkiv: Foto

De 41 banker, sparekasser og andelsbanker, der i dag formidler realkreditlån fra Totalkredit, som er et datterselskab i Nykredit, har fået lov til at få flere realkreditlån på hylderne fremover uden at miste provisionen fra Nykredit på allerede formidlede lån.

Dog holdes realkreditinstitutter, der har en bank i ryggen, udenfor. Det betyder, at Jyske Kredit, Realkredit Danmark og Nordea Kredit fortsat ikke vil være at finde i bankerne.

Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der står bag onsdagens afgørelse på området, så vil Nykredits tilsagn på flere områder forbedre konkurrenters muligheder for at konkurrere med Nykredit og Totalkredit om at levere realkreditlån til private kunder:

* Pengeinstitutterne i Totalkreditsamarbejdet kan skifte leverandør af realkreditlån til private uden at miste provision på allerede formidlede Totalkreditlån.

* Hvis et pengeinstitut i Totalkreditsamarbejdet opkøbes af en aktør uden for samarbejdet, vil pengeinstituttet heller ikke miste provision på allerede formidlede lån.

* Der skabes sikkerhed for, at pengeinstitutterne i Totalkreditsamarbejdet kan indgå aftaler om fælles fundede prioritetslån med Nykredits/Totalkredits konkurrenter, uden at det får afledte konsekvenser for deres samarbejde med Nykredit.

* Der åbnes for, at pengeinstitutterne i Totalkreditsamarbejdet kan formidle realkreditlån fra flere leverandører på en gang (parallel formidling). Realkreditselskaber, som ikke er i koncern med et pengeinstitut, får således adgang til pengeinstitutternes distributionsnet, og de får dermed bedre mulighed for at etablere sig på markedet og vinde markedsandele. Det kan for eksempel være relevant for DLR, og det forbedrer generelt betingelserne for, at realkreditselskaber kan komme ind på markedet for realkreditlån til private.

* Pengeinstitutterne i Totalkreditsamarbejdet kan dog fortsat ikke indgå aftaler om parallel formidling med Totalkredits aktuelle konkurrenter, dvs. Realkredit Danmark, Nordea Kredit og Jyske Realkredit, som alle er koncernforbundet med et pengeinstitut.

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

.\\˙ MarketWire

Charlotte Mackeprang

Tags:  Shares❯