USA/lukning: Optrappet konflikt i Mellemøsten sendte aktierne ned - Apple faldt tungt

Udgivet den 02-10-2024  |  kl. 06:32  |  

Tirsdag indledte det amerikanske aktiemarked oktober med kursfald.

Markedet åbnede under pres fra en optrapning af konflikten i Mellemøsten, da Israel sendte landstyrker ind i det sydlige Libanon i et angreb mod Hizbollah.

Da Iran senere tirsdag også affyrede omkring 180 missiler mod Israel, blev der trykket ekstra hårdt på salgsknapperne, mens olieprisen toppede med en stigning på mere end 5 pct.

Irans angreb blev imidlertid vurderet til at være et noget begrænset modsvar på den senere tids optrapning fra Israels side. En advarsel om ikke at gengælde missilangrebet blev desuden tolket som et signal om, at det i givet fald kunne være slut for denne gang.

Det betød, at investorerne sundede sig noget, og at aktiemarkedet rettede sig, mens olieprisen faldt noget tilbage, og markedsrenterne indhentede noget af faldet.

Det brede S&P 500-indeks endte med et fald på 0,9 pct. fra mandagens lukkerekord, selv om det også på et tidspunkt var i minus med 1,4 pct.

Dow Jones smed sideløbende 0,4 pct., og Nasdaq tabte mest med 1,5 pct.

Onsdag morgen er stemningen fortsat overvejende negativ, idet futures indikerer små fald til de tre toneangivende indeks, når de åbner senere på dagen.

INGEN PANIK TRODS UDSALG

- Det er forståeligt nok, at olieprisen stiger, og nogle aktier falder, når konflikten i Mellemøsten trappes op. Man får bare mindre for sine aktier sådan en tirsdag. Med enkelte undtagelser, siger investeringsstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen til MarketWire.

- Men der har ikke været nogen panik. Det ligner dog heller ikke, at Iran har ramt meget. Måske er det mere et symbolsk angreb, fortsætter han.

Danske Banks investeringsekspert flager samtidig for, at oktober kan blive en måned med uro på vej mod det amerikanske præsidentvalg i starten af november, og fordi regnskabssæsonen i USA starter op.

- Jeg synes også, investorerne er kommet langt med aktierne. Man indregner allerede massive rentelempelser og Kinas stimulusplaner. Så det er imponerende, at aktierne kan holde niveauet så godt, lyder det fra Lars Skovgaard Andersen.

APPLE RAMT

I S&P 500 var det energiaktierne, der steg mest med et plus på 2,2 pct., da olieprisen blev sendt op med 3,3 pct. Her trak de helt store navne, Exxon Mobil og Chevron, mest op med 2,3 pct. og 1,7 pct.

Forsyning steg samtidig med 0,8 pct., mens kommunikationsservice vandt 0,4 pct.

I den anden ende gik det værst for it-aktierne, som faldt med 2,7 pct. Her var det blandt andet Apple, som trak ned med et fald på 2,9 pct.

Den nedtur skyldtes en analyse fra investeringsbanken Barclays, som mener at vide, at Apple er i færd med at reducere i produktionen af den nye iPhone 16 på grund af skuffende efterspørgsel.

Det var omvendt af billedet mandag, hvor Apple steg med 2,3 pct., fordi JPMorgan så en bedring af efterspørgslen efter en svag start.

FREMGANG TIL VÅBEN

I samme sektor var der dog også salgspres på Microsoft, som mistede 2,2 pct., mens andre softwarenavne som Servicenow og Adobe desuden smed 3,0 og 2,9 pct.

Der blev samtidig solgt godt ud af de store chipnavne med minusser på 3,7 pct. til Nvidia, på 2,9 pct. til Broadcom, på 3,3 pct. til Micron Technology og på 2,6 pct. til Advanced Micro Devices.

I cyklisk forbrug, som faldt med 0,5 pct., tabte Amazon også 0,6 pct., mens Tesla mistede 1,4 pct. I kommunikationsservice var der omvendt løft til både Meta Platforms og Alphabet på 0,7 pct.

Den øgede risiko for en større regional krig i Mellemøsten hjalp imidlertid ikke kun olieselskaberne tirsdag, for våbenproducenterne fik også et løft. Lockheed Martin steg med 3,6 pct., mens RTX vandt 2,7 pct., og Northrup Grumman gik frem med 3,0 pct.

.\\˙ MarketWire

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Market Close❯  Shares❯  USA❯  indblik❯ 

Seneste nyheder

10:40 ECB-rådsmedlem hælder til rentenedsættelse i oktober
09:29 Biden og Trump langer ud efter containerrederier efter strejke
09:22 Vestas får snittet kursmålet hos Danske Bank: Skuffende ordreindgang rammer indtjeningen i 2025 og 2026
09:07 Aktier/åbning: DSV får hovedrolle på skæbnedag i lysegrøn start
08:51 Zealand Pharma får dugfrisk hold-anbefaling af Deutsche Bank
08:45 Obligationer/åbning: Renterne kravler forsigtigt op fra start
08:22 Råvarer: Olieprisen stiger efter eskalering af konflikten i Mellemøsten
08:19 Aktier/tendens: Afdæmpet start i sigte på skæbnedag for DSV - Vestas får sænkede kursmål
08:09 Teslas salgstal kan flytte aktiekursen vurderer Nordnet
08:06 Københavns Lufthavn har haft sin travleste september nogensinde
07:53 Vestas får skåret lille bid af kursmål hos Deutsche Bank
07:15 Obligationer/tendens: Nervøsiteten fordufter langsomt - udsigt til stigende renter
07:00 Jefferies skærer over 27 pct. af kursmålet hos Vestas
06:33 Asien: Jubel på børsen i Hongkong - aktier sendes op med over 6 pct. på kinesisk lukkedag
06:32 Valuta: Dollar holder fast i styrkelse oven på eskalering i Mellemøsten
06:32 USA/T-bond: Investorer søgte ly i obligationer og sendte renterne ned
06:32 USA/lukning: Optrappet konflikt i Mellemøsten sendte aktierne ned - Apple faldt tungt
06:30 Kalender med link - onsdag den 2. oktober
17:52 Europa/lukning: Tysk kemikaliekoncern sendt op efter købstilbud
17:37 Samsung nærmer sig fyringsrunde i Sydøstasien og Australien