SAM: Aktier stadig overvurderede i relation til realøkonomien
Rentesænkningen fra FED skal kickstarte økonomien, men de akkumulerede kursværdier er fortsat meget høje i USA. Det betyder, at investorerne, ud over at skulle indstille sig på, at aktier ofte er en kilde til bryderier og tab, også ser på mørkere udsigter fremover og dermed må beregne en højere risikopræmie. Man bekæmper altså den økonomiske krise med generelle hjælpemidler inden aktierne er faldet helt tilbage til normale forhold, fremgår det af Scandinavian Asset Managements aktiekommentar til onsdagens marked.
- Det er en klassisk Greenspan politik at holde hånden under markedet selv om han selv i årevis har advaret omkring aktie-euforiens risiko nedadgående. Der er således mulighed for, at centralbanken kan give aktiemarkedet kunstigt åndedræt, men spørgsmålet er, om man formår mere end blot at udjævne de vanskeligheder aktierne er løbet ind i. Dybest set er det kursernes højde, der er problemet på aktiemarkedet, mens real økonomien nu kommer med ned i en blødere udvikling. Dow Jones aktierne ligger i 3,15 gange indre værdi, S&P i 3,08 og NASDAQ i 7,7 ( sidstnævnte er muligvis ikke helt korrekt, men tallet ser ud til at være over 5). Normalt vil aktier være prissat til underkanten af 2,0 og under dybe nedture kan man komme under indre værdi (egenkapital pr. aktie ). Bloomberg 500 ligger i 2,05 og Japan i 1,72, skriver aktieanalytiker Lau Svenssen.
Aktierne er således stadig høj prissat og der er stadig en "down-side" i markedet.
- Centralbankernes fokusering på, at pengeøkonomien skal bruges til at holde aktiekurserne oppe er farligt og resulterer i, at aktiemarkederne er overvurderede i relation til realøkonomien, siger Lau Svenssen til NetPosten.
Første eksempel på en nedsmeltning af en aktiekurs i praksis kan iagttages i udviklingen af AP Møllerselskaberne D/S 1912 og Svendborg.
- Folk handler ud over, hvad der er fornuftsmæssigt, enten i panik eller tvang, og vi skal ned i rablende vanvittige kurser, førend investorerne indser de reale aktiviteter/aktiver og dermed den vurdering, hvor selskabernes reale forhold skal til at forsvare kurserne. Dette er naturligvis, hvor disse vurderinger er mulige og her taler jeg ikke om opskruede goodwill eller forventningsværdier. Deres down-side er væsentlig større, siger Lau Svenssen til NetPosten.
Selskabsspecifikt betegnes Nordex som helt åbent overfor et opkøbstilbud. Som en kommentar til JP Morgans skrækanalyse med en aktieindikation under kurs 150 for de danske vindmølleselskaber, skal man skelne kraftigt mellem NEG Micon og Vestas. Sidstnævnte står absolut stærkest.
Alm. Brand fortsætter med de gradvise dårlige nyheder. Reassurance har ikke været en blot rimelig forretning i de sidste 10-15 år, og man var bedst tjent med at lukke dette eksotiske foretagende selv om det måske kan sætte kolorit på hverdagen med de almindelige, kedelige forsikringer. Hvis det overhovedet kan give noget salgsprovenu kan det bruges til at købe aktier væk fra markedet, slutter Lau Svenssen sin kommentar.
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1189
- næste ›