Aktieanalysechef: Norwegian-krise har understøttet bedre SAS-priser

Udgivet den 08-11-2019  |  kl. 11:55  |  
Arkiv: Foto

Luftfartsselskabet SAS har haft så opløftende trafiktal gennem de seneste måneder, at selskabet nu tør skrue op for resultatforventningerne til hele regnskabsåret.

Og bedringen hænger blandt andet sammen med, at det norske lavprisluftfartsselskab Norwegian har været i store økonomiske vanskeligheder, hvilket har fået selskabet til at trække følehornene lidt til sig på det skandinaviske marked.

Sådan lyder vurderingen fra Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank, efter at SAS i sin meddelelse fortalte om en bedring i udbud- og efterspørgselsbilledet på det skandinaviske marked.

- Jeg er ikke i tvivl om, at der er et element af, at Norwegian trækker sig lidt. At Norwegian gør det, betyder også, at det har været nødt til at hæve priserne nogle steder, og det er jo det, der gør en forskel for SAS her, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

- Priserne er nu blevet så meget bedre, at SAS kan komme på pæn afstand af det nulresultat, der har været lagt op til. Og det er på trods af, at der har været store udgifter til strejken i foråret, fortsætter han.

Analysechefen henviser til den pilotstrejke, der i april og maj pressede selskabet og berørte 380.000 passagerer på grund af massive aflysninger.

Samtidig hører det også med til historien, at SAS i regnskabsåret 2018/19, der udløb med udgangen af oktober, har været presset af markant højere udgifter til flybrændstof, end tilfældet var i året før, hvor SAS fik et samlet overskud før skat og engangsposter på godt 2,1 mia. svenske kr.

PROGNOSE HAR VÆRET LIDT KONSERVATIV

Med fredagens opjustering venter SAS et samlet overskud før skat og engangsposter i 2018/19 på 700-800 mio. svenske kr. mod den tidligere spådom om et "positivt" resultat.

Ved regnskabet for tredje kvartal oplyste SAS desuden, at det ville blive "udfordrende at nå et positivt" resultat baseret på udsynet på daværende tidspunkt.

- SAS venter nu, at det samlede årsresultat lander mellem 700 og 800 mio. svenske kr., og jeg regnede med omkring 350 mio. svenske kr. Så det er et ganske pænt løft, siger Jacob Pedersen.

- Det har tidligere set ud som en lidt forsigtig prognose, SAS havde, og det viser sig jo også nu at have været tilfældet, fortsætter han.

KLIMATILTAG ER AFGØRENDE

Som en del af forklaringen på opjusteringen lægger SAS også vægt på de tiltag, selskabet er i færd med for at nedbringe udledningen fra dets flyvninger.

Og det er også en del af forklaringen på bedringen af resultaterne over tid, lyder det fra Jacob Pedersen.

- Det er ekstremt vigtigt for SAS at kunne vise, at udledningen bliver nedbragt. Det koster SAS nogle penge til at starte med, at men efterhånden som kunderne bliver mere villige til at betale for det, kan det også lægges oveni billetpriserne, siger analysechefen fra Sydbank.

SAS-aktien stiger fredag middag med 5,8 pct. til 12,05 kr. efter opjusteringen.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Shares❯ 

Relaterede nyheder